:

:

TV Most

clock

Decembar 09, 2019   9:55

0

154

Akademija o Handkeu sutra u Gračanici

Dom kulture „Gračanica“, Matica srpska, Biblioteka Matice srpske i Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, organizuju svečanu akademiju posvećenu Peteru Handkeu, povodom Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu. Akademija će se održati sutra u 13 časova u Domu kulture „Gračanica“.

Ovaj veliki pisac je nakon sukoba 1999. često posećivao Srbe koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji.

„Oživljavaju me ti izuzetni, otvoreni, pažljivi ljudi, pogođeni nepravdom. To se sad posebno vidi na Kosovu“, izjavljivao je Handke. Zbog toga je nebrojano puta posećivao Srbe na Kosovu. Delio je njihovu patnju, ali bio i svedok njihovog dostojanstva u tom trpljenju. Nebrojeno puta je boravio u Velikoj Hoči, često bez ikakve najave. Donosio pomoć za ugrožene.

Peter Handke se prilikom svojih dolazaka na Kosovo, družio sa ovdašnjim piscima. U Gračanici je dobio jednu od najprestižnijih nagrada u Srbiji, najznačajniju nagradu „Vidovdanskog pesničkog bdenija“ – Zlatni krst kneza Lazara za 2009. godinu. Tom odlukom Kosovci su se odužili ovom velikom piscu. Na Kosovu i Metohiji objavljene su i dve Handkeove knjige: „Zimsko putovanje do reka Dunava, Save, Morave i Drine ili pravda za Srbiju“ 1996. u izdanju „Grigorija Božovića“ iz Prištine i dvojezična knjiga „Kukavice od Velike Hoče“ 2011 u izdanju „Hvosna“ iz Istoka.

Na akademiji će govoriti: Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske, Zoran Đerić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta, Živojin Rakočević, prof. dr Dragomir Kostić, Dejan Baljošević, Ratko Popović, Novica Sovrlić, Đorđe Jevtić, Zoran Đorđević i Brankica Kostić. Handkeove tekstove čitaju glumice Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada - Sonja Damjanović i Jelena Srećkov.

Izvor: TV Most, saopštenje

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva