:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Maj 15, 2023   22:12

0

85

Akademija povodom jubileja Desanke Maksimović i njene zadužbine

Zadužbina Desanke Maksimović je svečanom akademijom ,,Iza štita poezije" u Narodnoj biblioteci Srbije i izložbom ,,Moj svet" obeležila 125 godina od rođenja pesnikinje i tri decenije svog rada.

 

Akademija je počela minutom ćutanja u čast tragično nastradalih u Osnovnoj školi ,,Vladislav Ribnikar" i kod Mladenovca i Obrenovca.

U besedi koju su prisutni čuli u audio formatu zbog odsutnosti Ljubodraga Simovića, akademik je ocenio da su svi lirski junaci Maksimović ,,njeni Brankovinski zemljaci, seljaci, žene, koje mese hleb, kovač, vodeničar, kopač bunara, prosjaci i jeretici".

Pozdravljajući prisutne, pomoćnica u Ministarstvu kulture za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić je istakla da se obeležavaju dve velika jubileja i da je Maksimović ,,srpska pesnikinja čija poezija ispunjava naše živote". 

,,Da nacionalna pesnička kultura nema nikog drugog do Maksimović, ne bi bila siromašna ni mala", istakla je Vanušić.

Upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo je istakao da je haljina Maksimović, izložena u okviru postavke "Moj svet" u holu NBS ,,skromna, lepa i odražava njeno prisustvo". 

,,Nikad nisam mislio da će ,,Krvava bajka" biti aktuelizovana, počeli smo minutom ćutanja. Za sve nas je to šok", istakao je Pištalo. 

Ako su za Dobricu Ćosića govorili da je otac nacije, onda je Maksimović majka nacije, koja ,,odražava maternju svetlost", a Pištalo je dodao da je pesnikinju sa Brankom Ćopićem ujedinjavala - dobrota. 

Upravnica Zadužbine Desanke Maksimović, Svetlana Šeatović je istakla da je Maksimović fenomen srpske poezije i književnosti, posebna figura po obimu dela i njihovoj recepciji.

Zadužbina je tokom tri decenije objavila preko 112 izdanja knjiga i digitalizovala rukopise pesnikinje, a Šeatović je podsetila da su povodom dvostrukog jubileja izašle knjige poezije Maksimović ,,Tražim pomilovanje", ,,Iza štita poezije" i ,,Šumska ljuljaška".

Zaslužnim ustanovama i pojedincima, koji su pomogli rad zadužbine i doprineli očuvanju lika i dela pesnikinje, uručene su zahvalnice.
 
Na izložbi ,,Moj svet" autorke Mirjana Stanišić prvi put je izloženo nekoliko rukopisa Maksimović, uključujući poslednju pesmu, nedavno pronađenu, naslovljenu ,,Početak pesme", kao i njene beležnice, prepiska i drugo. Izložbu prati katalog.

Književna nagrada ,,Desanka Maksimović" za 2023. godinu za ukupan doprinos srpskoj poeziji biće uručena Zlati Kocić na rođendan Maksimović 16. maja u podne u Brankovini.

Izvor: T a n j u g ; foto: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva