:

:

TV Most

Foto: NSPM

clock

April 16, 2021   11:01

0

279

Akademik Vasilije Krestić: Kosovo i Metohija je na silu oteta teritorija

Istoričar, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u penziji, direktor Arhiva SANU, akademik Vasilije Krestić je u intervjuu za sajt Srpska istorija rekao da ne deli mišljenje predsednika SANU Vladimira Kostića da je Kosovo i Metohija de fakto i de jure izgubljeno. 

 

"Više puta sam izjavio i napisao da ne delim mišljenje predsednika Kostića o Kosovu i Metohiji. Smatram da su Kosovo i Metohija na silu otete srpske teritorije, da su pod okupacijom. Koliko dugo će okupacija trajati niko živ Vam ne može reći", navodi Krestić.

On dodaje da istorija svedoči da nasilne okupacije, pogotovo u novije vreme, za razliku od prošlih vekova, po pravilu, nisu dugotrajne. 

"Geopolitičke promene u svetu su ubrzane, jer su ubrzani i tehnološi procesi. U skladu sa tim ubrzanijim geopolitičkim promenama, po mom dubokom uverenju, dogodiće se i bitne promene koje se tiču Kosova i Metohije. Nama nema druge nego da se strpimo, da čekamo i da ne gubimo veru da će doći do promene odnosa među velikim silama i da će  te promene nama odgovarati da povratimo ono što nam je oteto", zaključuje akademik Krestić.

Izvor: Srpska istorija

SANUKosovo i MetohijaVasilije Krestić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva