:

:

TV Most

clock

Jun 01, 2019   22:05

0

252

Akcija "Negujmo srpski jezik" održana u Bernu

U Ambasadi Srbije u Bernu danas je održana akcija "Negujmo srpski jezik", koju Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i ambasada već dve godine zajedno sprovode u Švajcarskoj.

Kako se navodi u saopštenju Ambasade Srbije u Bernu, pred prepunom dvoranom, u kojoj su se okupili đaci Dopunske škole na srpskom jeziku iz čitave Švajcarske, njihovi roditelji i nastavnici, prikazana je dečija predstava sa motivima iz srpskih narodnih bajki, koju su izveli

Svetislav Bule Goncić, Anita Stojadinović i Dušan Matejić.

Otvarajući skup, ambasador Srbije u Švajcarskoj Snežana Janković rekla je da je osnovni cilj Ministarstva kulture i informisanja i ambasade da kroz sprovođenje ove akcije pomognu u očuvanju jezika, pisma, kulturnog i duhovnog identiteta našeg naroda u rasejanju.

Ona je naglasila da je posebno značajno to što je akcija, pre svega, posvećena deci školskog uzrasta.

Član Odbora akcije "Negujmo srpski jezik" Svetislav Bule Goncić podsetio je da je ta akcija započela u Srbiji pre četiri godine na nivou Grada Beograda i da je stupanjem tadašnjeg gradskog sekretara za kulturu Vladana Vukosavljevića na dužnost ministra kulture i informisanja podignuta na republički nivo.

On je ocenio da je sprovođenje ove akcije u inostranstvu najbolji način za stretško postavljanje prema pitanjima srpskog jezika i pisma kod našeg naroda u dijaspori.

Prisutnima se obratila i redovni profesor Filološkog fakulteta u Univerziteta u Beogradu, Kajoko Jamasaki Vukelić, koja je učenicima govorila o značaju očuvanja maternjeg jezika u stranoj sredini, kao i o lepoti i jedinstvenosti srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

"Vaš jezik je vaš zavičaj", poručila je Jamasaki Vukelić, inače pesnik i književni prevodilac sa srpskog i japanskog jezika.

Narodna biblioteka Srbije, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva i izdavačka kuća iz Beograda "Evro Book" donirali su knjige na poklon srpskim đacima u Švajcarskoj, dok je Ministarstvo kulture i informisanja poklonilo majice sa natpisom "Negujmo srpski jezik", dodaje se u saopštenju.

Publika je, kako se navodi, imala prilike i da pogleda postere i spotove akcije "Negujmo srpski jezik".

Izvor: Танјуг

srpski jezikBern
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva