:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jul 26, 2020   14:17

0

108

Ako se Priština ne smiri, bićemo pet puta uspešniji u otpriznavanju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da obećava da će Srbija biti petostruko uspešnija u otpriznavanju nego Priština u akciji priznavanja, ukoliko kosovske vlasti krenu u kampanju daljeg priznavanja nezavisnosti i članstva u međunarodnim organizacijama.

Vučić je, povodom najave prištinskog premijera Avdulaha Hotija da će sa međunarodnim partnerima Priština nastaviti da lobira za članstvo u međunarodnim organizacijama, iako je prekid te kampanje bio uslov za nastavak dijaloga, rekao da je očigledno da reč Albanaca iz Prištine i potpis ne znače ništa.

"Potpis za ZSO, kao i reč koju su dali Grenelu, očigledno ne znači ništa", podvukao je on.

Vučić je kazao da nije iznenađen što niko iz međunarodne zajednice ne reaguje, jer oni to ne čine, ne što su oduševljeni time, već što je na kraju za njih normalno da Priština traži dodatna priznavannja nezavisnosti i članstva u međunarodnim organizacijama.

"Pred nama će reći formalno neku reč, ali im suštinski zameriti neće", podvukao je on.

"Moramo da čuvamo mir i stabilnost, da ne gubimo nerve ni na koji način. Da pokazujemo da smo pouzdan partner, racionalni ljudi, koji žele mir i kompromis. Mi ćemo sada sačekati da vidmo prvu organizaciju u koju žele da se učlane ili neku zemlju koja bi priznala. U danu kada bilo šta od toga saznamo, ako ih ne umire njihovi mentori, nastavićemo sa akcijom povlačenja priznanja", najavio je on.

Obećao je da će Srbija petostruko biti uspešnija od Prištine u njenoj akciji.

"Molim da povedu računa, jer sve što rade unosi dodatno nemir i nešigurnost i ceo region uvodi u apsolutnu nestabilnost. Nemojte da potcenjujete Srbiju, njene službe, misleći da ćete podizanjem tenzija na jugu u centralnoj Srbiji moći da svoje ciljeve na Kosovu ostvarite", poručio je on.

Vučić je kazao da treba zajedno da se borimo za bolji život, i da ako neko misli da će bilo kakve mirne ili oružane provokacije moći da koriste za ostavrenje svojih ciljeva, taj film neće gledati.

Kazao je da je bilo planirano da se razgovara o ekonomiji, a prištinska strana je došla sa zahtevom za ratnu odštetu.

"To je njima ekonomija. Pošto nemaju fabrike, ulaganja, hajde da nam Beograd da pare. Mi o tome da razgovaramo nećemo", podvukao je on.

Vučić je kazao da dijalog mora da se nastavi, ali da je očigledno da se Prištini ne mili mnogo da razgovaraju.

"Ako je sve što mislite "hajde, dođi da potpišeš nezavisnost", nemojte ni da zovete. Naše je da budemo za dijalog, tražimo rešenje, ali neka se junače i busaju u prsa, bolje oni nego mi", zaključio je on.

Izvor: T a n j u g

Aleksandar VučićKosovo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva