:

:

TV Most

clock

Novembar 28, 2021   21:56

0

23

AKS poziva Vučića da ne proglasi izmene Zakona o eksproprijaciji

Advokatska komora Srbije donela je odluku da uputi poziv predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da razmori primedbe Komore i ne proglasi Zakon o eksproprijaciji, odnosno da odbije da potpiše ukaz izmena i dopuna tog zakona.

AKS je na današnjoj sednici zaključila da ovaj zakon treba da se vrati Narodnoj skupštini na ponovno odlučivanje, ukazujući u dopisu predsedniku na niz svojih zamerki na Zakon, koji je u petak 26. novembra usvojen u skupštini po hitnoj proceduri.

Juče i danas u nekoliko gradova Srbije organizovani su protesti građana zbog usvajanja ovih zakonskih izmena.

AKS smatra da je o predloženim izmenama i dopunama morala pre skupštinske procedure da se sprovede javna rasprava koja nije smela da izostane zbog velike zainteresovanosti javnosti, kako građana tako i stručne javnosti.

"Pozivamo Vas da stanete u odbranu već propisanog načina donošenja zakona i podzakonskih akata", navodi se u dopisu predsedniku u koji je Tanjug imao uvid.

U vezi sa usvojenim izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji, AKS je u dopisu navela više odredbi koje, kako navodi, izazivaju zabrinutost.

Pored hitnosti usvajanja, bez javne rasprave, za AKS je sporna naknada za eksproprisanu imovinu, jer pravi razliku u naknadi između legalno i nelegalno sagrađenih objekata.

AKS kao sporno vidi i povezivanje ovog zakona sa Zakonom o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju, koji je usvojen prošle godine.

Na kraju je upozorila i na odredbe o postavljanju privremenog zastupnika za sopstvenike koji su nepoznati, preminuli, a zaostavština nije raspravljena, podsećajući da AKS već ima ustanovljen kol centar za postavljenja advokata u postupcima odbrane po službenoj dužnosti, privremenih zastupnika u sudskim postupcima, kao i za predmete besplatne pravne pomoći.

Izvor: Танјуг

Advokatska komora SrbijeVučićZakon o eksproprijaciji
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva