:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Maj 26, 2020   9:12

0

189

Aktivnost virusa smanjena, epidemija se stišava

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se na koronavirus testira manje građana nego do sada, jer je manje osoba koje imaju indikacije za testiranje.

Kisić Tepvačević je istakla da je aktivnost koronavirusa u populaciji Srbije smanjena i navela da za to postoji nekoliko glavnih pokazatelja, od kojih je jedan i manji broj osoba sa indikacijama za testiranje.

Ona je objasnila da je procenat pozitivnosti u odnosu na broj testiranih i tokom vanrednog stanja bio jedan od značajnih pokazatelja.

"Mi smo poslednjih dana manji broj ljudi testirali na dnevnom nivou ne zato što nemamo testova nego je manje osoba koje imaju indikacija za testiranje. I najzad, od tog malog broja potvrđenih slučajeva, dve trećine nema nikakve simptome infekcije", kazala je epidemiološkinja za RTS.

Govoreći o situaciji u radnim kolektivima u kojima je trenutno virus najizraženiji, u Leskovcu, Vranju i Zaječaru, Kisić Tepavčević je rekla da se vidi kako se brzo i jednostavno proširi virus ukoliko uđe u zatvoreni prostor, a prisutni se ne pridržavaju mera.

"Ono što je opet dobro je da dve trećine nije imalo znakove infekcije", istakla je Kisić Tepavčević i dodala da se ne smeju ispuštati iz vida mere opreza.

Ipak, kako je kazala, na vreme se odreagovalo u sva tri mesta, ta žarišta su ugašena i nije došlo do širenja na dalju populaciju.

Kisić Tepavčević je rekla da se život, zdravstveni sistem vraća u normalu, ali da nije sve prepušteno slučaju jer, kako kaže, postoji zdravstveni nadzor.

"Ali, najbitnije je da nijedna mera ne može da bude važnija i efikasnija od naše lične procene rizika i sprovođenja svih traženih mera - držanja na bezbednoj udaljenosti, redovnog pranja ruku, kao i nošenja maski u zatvorenim prostorima", zaključila je Kisić Tepavčević.

Izvor: T a n j u g

SrbijakoronavirusDarija Kisić Tepavčević
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva