:

:

TV Most

Foto: Rojters

clock

Maj 21, 2020   14:26

0

178

Albanci u SAD: Tramp da promeni politiku srpskog lobiranja

Albanske organizacije u SAD uputile su predsedniku Donaldu Trampu pismo u kojem traže da promeni politiku na Balkanu, koju vide kao rezultat srpskog lobiranja, te da uskrati podršku idejama o bilo kakvoj promeni granica, koje indirektno podržava.

Oni takođe ističu da ne razumeju logiku "svrstavanja SAD uz lidera kao što je predsednik Srbije (Aleksandar) Vučić", te navode da je srpski predsednik imao mnoge zapaljive izjave.

Tako navode da je Vučić navodno rekao "američkim poslanicima da bi američki vojnici i žene trebalo da budu izručeni Srbiji, kako bi se suočili sa krivičnim gonjenjem zbog intervencije NATO".

Nisu, kažu u pismu, mogli da zamisle da će američki predstavnici danas biti "saučesnici kratkovidne politike, koja ne služi interesima naroda Kosova i rizikuje da ukalja vaše nasleđe angažovanja u regionu".

Uz zahvalnost na "direktnoj umešanosti" SAD na Balkanu, naročito u rešavanju procesa normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, američki Albanci izražavaju "ozbiljnu zabrinutost zbog pravca američke spoljne politike u vezi sa odnosima Kosova i Srbije".

Mirovni sporazum, garancije i podrška

Zaključuju da bi bilo kakav mirovni sporazum morali da priznaju i garantuju Savet bezbednosti UN, EU, SAD i NATO, "ali tek nakon što taj sporazum dobije široku podršku unutar svake zemlje".

Otvoreno pismo uputili su, pored Trampa, i potrpedsedniku SAD Majku Pensu, državnom sekretaru Majku Pomopeu, članovima odbora Senata i Predstavničkog doma za spoljne poslove i oružane službe, članovima kokusa za albansko američka pitanja, ambasadoru SAD u Prištini Filipu Kosnetu i ambasadorki SAD u Albaniji Juri Kim.

Postignuća u 20 godina

Postignuća u prethodnih 20 godina na izgradnji kosovske državnosti, kažu, mogu biti ugrožena zbog kratkovidnih diplomatskih ciljeva određenih zvaničnika na Kosovu, u Srbiji i možda u SAD, sve u Trampovo ime, kako pišu u otvorenom pismu, koje je u celosti preneo albansko-američki list Ilirija na svom sajtu.

Albanci na Kosovu i Metohiji strahuju da bi, kako tvrde, srpsko lobiranje moglo da ugrozi "moralni kompas" SAD i da bi SAD mogle da skrenu pogled "dok se Kosovo potencijalno dodatno rasparčava, kako bi odgovaralo nacionalističkim ambicijama Srbije".

Oni tvrde da SAD zvanično negiraju da se zalažu za određeni ishod, ali da zapravo podržavaju određene ličnosti u nadi da će dovesti do postizanja sporazuma, iako u ovom trenutku, kažu, postoji mala podrška javnosti ili dijaspore za takvu inicijativu.

Bilo kakve promene granica mogle bi, upozoravaju, ponovo podstaći sukob i ponovo destabilizovati ceo region, budući da, kako ističu, Albanci žive širom Balkanskog poluostrva.

Protest zbog akcija određenih američkih predstavnika

Takođe, izražavaju najoštriji protest zbog nedavnih akcija određenih američkih predstavnika, "koje su podstakle srpsku tvrdoglavost u ovim pregovorima i stvorile nepotrebnu političku krizu na Kosovu, time što su izgleda stali na stranu političkih ličnosti, koje podržavaju potrencijalno destablizujuće političke težnje za Kosovo i Srbiju, sa dalekosežnim efektima" izvan ove dve teritorije, koje se u pismu nazivaju "suverenim državama".

One navode da žele da dve strane postignu uspeh u pregovorima "u pravo vreme i pod pravim okolnostima", ali ocenjuju da "nedavne američke taktike na Balkanu nisu pomogole u razvoju ovih neophodnih uslova, već su pribegle maltretiranju žrtava nedavnih sukoba u nadi da će umiriti Srbiju (i po analogiji interese Rusije) dok nastoje da izvuku 'celishodan sporazum".

Tvrde i da je Beograd ignorisao uslove iz 33 sporazuma između dve strane i da nije pokazao nikakve znake reciprocitteta u odnosima sa Prištinom, "a kamoli da prizna suverenitet Kosova".

"Američka spoljna politika u regionu mora odmah da se izmeni kako bi se prioritet dao trajnom miru i njegovoj promociji i pravdi u ovom problematičnom regionu", smatraju navedene organizacije i napominju da Priština nema većeg saveznika od SAD i da podržava snažno američko liderstvo u svetu.

Ukazuju da je spoljnopolitički cilj Srbije članstvo u EU, te ocenjuju da je zabrinjavajuće da, kako tvrde, Rusija, Kina i možda sada i SAD, "svesno ili ne, podstiču ideju da je redefinisanje granica glas spoljne politike 21. veka na Balkanu, uprkos tome što je istorija u više navrata pokazala suprotno".

U pismu iznose i preporuke za rešavanje procesa normalizacije odnosa, koje uključuju da se ne sme žuriti s tim procesom i navode da se, pre nastavka pregovora, pitanje vlade u Prištini mora rešiti novim izborima.

Prepruka ovih organizacija je da "nijedan dogovor ne bi trebalo da uključuje teritorijalnu razmenu niti oblasti sa posebnim statusom", da ekonomske reparacije moraju da postanu deo bilo kakvog mirovnog procesa, kao i da se ne sme dati amnestija onima koji su, kako navode, počinili "nezamislive zločine".

Smatraju i da bi Beograd i Priština trebalo istovremeno da pristupe EU, a da bi Beograd trebalo da prekine s kampanjom povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova i sa sprečavanjem Prištine da pristupi međunarodnim organizacijama, poput UN.

Izvor: Танјуг

SADTrampAlbancidijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva