:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 28, 2019   10:33

0

236

Albanija povećala rast izvoza na Kosovo za 44,5 odsto

Posle odluke kosovske vlade o uvođenju taksi od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, albanski izvoz na Kosovo je u decembru prošle godine zabeležio rast od 44,5 odsto.

Prema podacima albanskog državnog Instituta za statistiku, najveći rast je zabeležan kod prehrambernih proizvoda, žitarica i građevinskih materijala.

„Uvođenje takse od 100 odsto na srpske proizvode od strane kosovske vlade imalo je pozitivan efekat na albanski biznis. U novembru je zabeležan rast izvoza na Kosovo od 40 odsto, dok je u decembru taj rast iznosio 44,5 odsto. I pored toga, albanski privrednici se žale zbog velikih carinskih troškova“, izajvio je šef Centra za albanski izvoz Alban Zusi.

Prema njegovim rečima, od sredine novembra, kada je Priština uvela takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH, uočen je najveći rast izvoza građevinskih materijala i minerala.

Ovaj rast je posledica reeksporta, kada albanske kompanije uvoze naftu iz drugih zemalja i istu prodaju i izvoze na Kosovu, ali takođe i od nafte koja se proizvodi u Albaniji. Značajno je povečan rast i u izvozu čelika, prenosi A1on.mk.

Izvor: Танјуг

AlbanijaIzvozKosovo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva