:

:

TV Most

clock

Mart 16, 2019   18:50

0

198

Albanska opozicija: Bacićemo Edija Ramu u reku

Najmanje četiri osobe, trojica policajaca i demonstrant, povređeni su tokom sukoba policije i pristalica opozicije u centru Tirane. Opozicioni lideri optužuju policiju za prekomernu upotrebu sile, dok vlast tvrdi da opozicija na silu hoće da preuzme vlast.

Oblaci suzavca, povremene akcije vodenih topova i visoke tenzije obeležile su novi protest opozicije u Tirani, koja traži smenu vlasti i slobodne izbore.

Pristalice opozicije su, još jednom, porušile ogradu postavljenu ispred zgrade parlamenta i pokušale da uđu u zgradu, koju su štitile jake policijske snage, koje su, tokom sukoba sa demonstrantima, koristile suzavac i vodene topove.

Najmanje tri pripadnika policijskih snaga prebačena su u bolnicu zbog povreda pretrpljenih tokom okršaja sa opozicionarima, ali lokalni mediji u Tirani javljaju da nisu teže povređeni. Takođe, najmanje jedan učesnik protesta izgubio je svet u oblaku suzavca koji je ispalila policija.

Lider opozicije, Ljujzim Baša odmah je optužio premijera Edija Ramu za prekomernu upotrebu sile, navodeći da je policija pokušala da "skrši otpor demonstranata, koji su umeli adekvatno da odgovore".

"Cela Albanija i ceo svet su mogli da vide odlučnost ujedinjene Albanije da se izbori za evropske vrednosti i okonča nedodirljivost vlasti", naveo je Baša posle protesta.

"Bacićemo Edija Ramu u reku", rekao je predsednik albanskih demokrata.

Demonstranti su na policiju bacali dimne bombe i kamenice, a tokom protesta porušene su bezmalo sve zaštitne ograde koje je policija postavila oko ključnih zgrada u centru grada. Prema tvrdnjama lidera opozicije, tokom protesta uhapšeno je nekoliko demonstranata.

Situacija u Albaniji, posle serije protesta opozicije, prilično je krhka, a pristalice socijalista Edija Rame optužuju demokrate da pokušavaju da izazovu haos u državi, poput onog 1997. godine, kada je 2.000 ljudi ubijeno u anarhiji, koja je usledila posle propasti piramidalnih štedionica.

Tom prilikom, iz arsenala albanske vojske ukradeno je oko 700.000 komada oružja, milijardu i po metaka, tri i po miliona ručnih granata i milion nagaznih mina.

Izvor: RTS

Tiranaprotest
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva