:

:

TV Most

clock

Februar 11, 2023   15:44

0

150

Albanska opozicija traži ostavku Rame, incidenti na kraju protesta

Protest opozicije u Tirani, na kojem je zatražena ostavka premijera Edija Rame, završen je incidentom u kojem su demonstranti bacali dimne bombe i Molotovljeve koktele na zgradu Vlade, a zatim krenuli u šetnju ka Skupštini Albanije.

Kako navodi Albenijan post, policija je pokrenula istragu o osobama koje su izazvale incidente.

Protestu je prisustvovalo više hiljada građana, a na obezbeđenju je bilo angažovano više od 1.000 policajaca.

Predsednik albanske opozicione Demokratske stranke Salji Beriša zatražio je na protestu da premijer Edi Rama podnese ostavku i poručio da on zbog afere „Mek Gonigal“ više nema legitimitet da bude na čelu vlade Albanije. 

Beriša je u govoru opisao Raminu aferu, u vezi sa agentom FBI, kao najozbiljniji skandal koji je, kako je naveo, "ocrnio obraz zemlje u svetu".

"Narko-premijer bez vere, bez države, bez zastave korumpira šefa kontraobaveštajne službe savezničke države SAD", rekao je Beriša i poručio da Rama treba da da ostavku nakon, kako je naveo, "ovog čina nelojalnosti prema velikom savezniku albanskog naroda“.

Predsednik Slobodarske partije i bivši predsednik Albanije Iljir Meta ocenio je da je Edi Rama za 10 godina "iskoristio svoju moć za zauzimanje države i za svoje mafijaške interese".

Bivši predsednik Republike Albanije istakao je da je „koruptivna afera Mekgonigal-Rama šokirala ceo svet sa obe strane Atlantika“.

Bivši agent Federalnog istražnog biroa (FBI) Čarls Mekgonigal optužen je zbog sumnjivih poslova sa ruskim oligarsima, ali se u optužnici navodi da je imao sumnjive poslovne veze s političarima iz Albanije i Bosne i Hercegovine.

Na teret mu se, pored ostalog, stavlja da najmanje od avgusta 2017. godine FBI-u nije otkrio svoju vezu s bivšim službenikom albanske obaveštajne agencije, opisanim u optužnici kao "osoba A".

Takođe, prema optužnici, nije otkrio da je "imao kontakte" s premijerom Albanije Edijem Ramom, koji je izjavio da optužbe protiv Mekgonigala nemaju nikakve veze s njim.

Izvor: T a n j u g; Foto: Profimedia

AlbanijaEdi Ramaprotesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva