:

:

TV Most

clock

Maj 21, 2019   15:47

0

161

Albanska policija i FRONTEKS zajedno na granici GR i ALB

Granična linija između Grčke i Albanije od sutra će biti pod monitoringom oficira Evropske agencije za graničnu bezbednost – FRONTEKS, kako bi se kontrolisali tokovi migracije, borba protiv kriminala i trgovina ljudima, prenosi portal a1on.

Ovo će biti prvi put da 50 oficira FRONTEKS sprovodi operaciju na teritoriji države koja nije članica Evropske unije. Albanski ministar unutrašnjih poslova Sander Leši istakao je da će ova operacija FRONTEKS ojačati bezbednost na granicama i da će zaustaviti migrante u nameri da stignu do Albanije kao tranzitne zemlje ka državama Evropske unije. Prema njegovim rečima, broj migranata u 2018. godini je bio šest puta veći u odnosu na 2017. godinu, ali da se ovaj trend nastavlja i u ovoj godini.

„Zajedničko angažovanje albanske policije sa FRONTEKS omogućava da mnogo bolje rešavamo probleme sa neregularnom migracijom ka Albaniji. Istovremeno, mi ćemo ojačati naše kapacitete u borbi protiv prekograničnog kriminala, povećati saradnju sa FRONTEKS i državama-članicama EU koji su deo ove operacije, a pre svega ovo će doprineti ojačanju poverenja između albanske policije i njihovih evropskih kolega“, istakao je Leši.

Evropski komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopulos kazao je da misija FRONTEKS u Albaniji predstavlja novu etapu u saradnji između Albanije i EU i da ova saradnja neće uticati na albanski suverenitet. On je istakao da su današnji izazovi EU zajednički sa Albanijom, i da je reč o prvoj zemlji koja sarađuje sa evropskom porodicom na ovom polju.

Tokom svečanosti početka delovanja ove misije prisustvovali su albanski premijer Edi Rama, ministar unutrašnjih poslova Sander Leši i evropski komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopulos.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva