:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Oktobar 26, 2022   13:51

0

107

Albanski biznismeni: Otvoreni Balkan doneo pozitivnu klimu na političkom, privrednom i turističkom planu

Otvoreni Balkan je inicijativa čijim uspostavljanjem države osnivači imaju cilj da povećaju trgovinu i saradnju, ali i da unaprede međusobne odnose. Od njenog uspostavljanja do danas potpisano je više sporazuma kojima je olakšano kretanje građana i robe. Istaživali smo kako albanski biznismeni vide tu inicijativu.

Pošto se prepakuje, ulje koje iz Srbije kamionom stiže u Drač naći će se na policama prodavnica širom Albanije. Kompanija čiji je vlasnik ujedno i kopredsednik zajedničke Privredne komore Albanija-Srbija iz Srbije uvozi i pšenicu, brašno, šećer. Planira, kako kaže, da sa srpskim partnerom izgradi hladnjaču, što će doprineti većem uvozu srpske robe.

"Inicijativa Otvoreni Balkan stvorila je pozitivnu klimu, na političkom, privrednom i turističkom planu. Uvoz iz Srbije i Severne Makedonije za poslednjih godinu dana uvećan je oko 20 posto. Srpske kompanije posluju na albanskom tržištu, a povećan je i broj albanskih kompanija koje se otvaraju u Srbiji, jedna od njih je i 'Fera kompani'", kaže vlasnik te kompanije Isuf Fera.

Mleko proizvedeno u Srbiji već dvadeset godina moguće je kupiti u Albaniji. Uvozi ga kompanija čiji je spisak palete proizvoda dugačak. Najprepoznatljivija je po čajevima, kafi i napicima od kafe i kakaa. Godine 2015. od Vlade Albanije dobila je epitet najbolje kompanije u Albaniji. Otvoreni Balkan vidi kao odličnu mogućnost za proširenje tržišta.

"Treba da se ugledamo na Nemačku i Francusku koje su prevazišle sukobe, postale prijateljske zemlje i ključni partneri u EU. Ima nacionalističkih struja koje govore da će Srbija imati najviše koristi od Otvorenog Balkana. To uopšte nije tačno, jer po CEFTA sporazumu, roba iz Srbije koja stiže u Albaniju i koja iz Albanije odlazi za Srbiju ide sa tarifom nula. To znači da smo potpuno ravnopravni", ističe Sokolj Kraja iz "Krako kompani".

Svaka vrsta incijative koja ukljanja barijere i omogućava slobodno kretanje robe i ljudi više je nego dobrodošla, kažu u Udruženju prehrambenih proizvođača Albanije.

"Otvoreni Balkan je bez diskusije odlična i prava inicijativa. Ako bi ga uporedili sa Evropskom unijom, jasno je šta je njoj donelo upravo ukidanje carina i granica. Naravno, važno je i očuvanje principa reciprociteta i balansa u okviru podrške i subvencija država kako se ne bi stvarao nepravedan odnos prema domaćim proizvođačima", rekao je predsednik Udruženja prehrambenih proizvođača Albanije Aljban Zusi.

Privrednici u Albaniji saglasni su da Otvoreni Balkan predstavlja veliku priliku za region koji će njenom potpunom primenom sam moći da kreira jedinstveno i bolje tržište, olakša kretanje ljudi, robe i kapitala, ali i da ima slobodan pristup tržištu rada.

Izvor: RTS

Otvoreni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva