:

:

TV Most

clock

Avgust 06, 2019   13:24

0

179

Albanski predsednik: Izbori su jedino rešenje za krizu u zemlji

Albanski predsednik Iljir Meta smatra da su izbori rešenje višemesečne političke krize u toj zemlji, prenosi portal a1on.

On smatra da ne postoji demokratija bez izbora, te da nerešavanje krize ide u prilog samo manjini koja ne želi otvaranje pregovora sa Evropskom unijom.

"Jedino rešenje su izbori. Bez izbora nema demokratije. Bez demokratije nema nezavisne pravde. Bez ove dve stvari nema niti prava, niti ekonomije za sve Albance, niti kazne za političare. Nerešavanje krize služi samo onima koji ne žele otvaranje pregovora Albanije sa EU, jer će tako vremenom izgubiti svoju političku, ekonomsku i medijsku moć. Dolazi 18. oktobar", napisao je Meta na Fejsbuku.

Meta je u nekoliko navrata prethodno predložio kao rešenje za izlazak iz duboke političke krize održavanje lokalnih, prevremenih parlamentarnih i po prvi put neposrednih predsedničkih izbora, jer se do sada predsednik Albanije, po ustavu, birao u parlamentu.

Meta je sa uredbom od 27. juna zakazao lokalne izbore za 13. oktobar, međutim vladajuća večina predvođena Socijalističkom partijom Edija Rame ne priznaje taj datum jer su oni, bez učešće opozicije, sproveli lokalne izbore 30. juna.

Za Socijalističku partiju Edija Rame, kako je izjavio generalni sekretar te stranke Taulan Bala, lokalni izbori od 30. juna su "gotova stvar" i da je naredni izbori ciklus 2021. godine kada bi trebalo da se održe redovni parlamentarni izbori u toj zemlji.

Izvor: Танјуг

AlbanijaMetaizbori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva