:

:

TV Most

clock

Decembar 26, 2022   17:40

0

176

Aleksandar Novak: Cene gasa će u Evropi ostati visoke

Cene gasa u Evropi će zbog nestašice ostati visoke, neće se vratiti na nivoe s početka 2021. godine na 200-250 dolara za 1.000 kubnih metara, izjavio je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

"Kretanje cena će u velikoj meri odrediti vremenske prilike tokom zime, ali će one kratkoročno ostati visoke zbog oskudne ponude. Ne vidim kako bi mogle da se vrate na nivoe s početka 2021. od 200-250 dolara za 1.000 kubnih metara", rekao je  Aleksandar Novak u intervjuu za Tass.

Generalno, Novak je situaciju s cenama energenata ocenio kao izuzetno nestabilnu i smatra da će se taj trend nastaviti u idućoj godini i za gas i za naftu.

"Trenutno vidimo pojačanu nestabilnost. Videli smo dvostruke fluktuacije cena nafte - sa 65 na 130 dolara za barel. Ista situacija je i sa gasom", dodao je on.

Prema Novakovim rečima, zapadne sankcije su uzrok skoka cena.

"Niko nije mogao da predvidi ove bezumne postupke zapadnih lidera kada su davane prognoze da će nafta biti oko 50-60 dolara za barel. Embargo na isporuku ruskih naftnih derivata u Evropu stupa na snagu u februaru, da vidimo kako će tada izgledati cene dizela", rekao je potredsednik ruske vlade.

Izvor: T a n j u g

Aleksandar Novakcena gasaEvropa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva