:

:

TV Most

clock

Jun 12, 2022   22:13

0

210

Aleksić: Više od 3.300 zahteva građana da tuže NATO

Advokat Srđan Aleksić izjavio je večeras da je dobio više od 3.340 zahteva građana Srbije koji bi želili da tuže NATO alijansu zbog kancera kao posledice upotrebe osiromašenog uranijuma.

"Imamo sanšu pred našim sudom u Beogradu i dokazaćemo istinu i pravdu", rekao je Aleksić za Tanjug i dodao da pokretanje postupka očekuje na jesen.

Odšteta može da ide od 100.000, pa i 300.000 evra, imajući na umu štetu koji su nam naneli, rekao je on i naglasio da naš život vredi kao i italijanski.

Nemoguće je, kako navodi, da NATO ima imunitet koji su navodno dobili potpisivanjem Partnerstva za mir 2005. godine, jer retroaktivni imunitet ne postoji.

Pred sudom ćemo dokazati uzročno-posledičnu vezu i NATO pakt će odgovarati za sve posledice nastale upotrebom osiromašenog uranijuma, rekao je Aleksić i podsetio da je njegov kolega Italijan uspešno dobio više od 300 pravosnažnih presuda i da nastavlja da pobeđuje na sudu.

"On je deo mog pravnog tima, zajenički zastupamo naše građane pre svega vojnike i policajce koji su branili našu zemlju", rekao je Aleksić i dodao da im se javljaju i Albanci iz Preseva i Bujanovca gde je bačeno više od dve tone osiromašenog uranijuma samo na Vranje, od ukupno 15 tona koliko su iz alijanse priznali da su bacili.

Smatramo da je bačeno mnogo više i to ćemo na sudu uspeti da dokažemo, rekao je advokat.

Živi klijenti moraju da daju uzorak krvi, a od pokojnih će uzorci biti uzeti putem biopsije, kako bi u Torinu nano tehnologijom bilo utvrđeno prisustvo teških metala i osiromašenog uranijuma, rekao je Aleksić.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući toj doktorki iz Torina i njenim izveštajima više od 300 presuda doneto u korist italijanskih vojnika.

Izvor: T a n j u g

NATO bombardovanjetužbeosiromašeni uranijumSrđan Aleksić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva