:

:

TV Most

clock

April 07, 2021   11:10

0

145

Amandman da se rok za popis stanovništva pomeri za 2022. godinu

Poslanici Skupštine Srbije danas su počeli raspravu u pojedinostima o Predlogu zakona o izmenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstva i stanova 2021. godine.

Na izmene zakona podneto je šest amandmana, a jedan od njih je i da se rok za popis pomeri za oktobar 2022 .godine.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović pozvao je ranije poslanike da podrže izmene Zakona o popisu stanovništva, domaćinstva i stanova, po kojima će se popis, koji je planiran u aprilu, zbog epidemiološke situacije održati od 1. do 31. oktobra ove godine.

On je rekao da u uslovima pandemije obavljanje popisa nije moguće, pogotovo ako se sprovodi metodom klasičnog intervjua, gde popisivač odlazi u kuću, razgovara sa članovima domaćinstva, popunjava anketu metodom intervjua.

Međutim, danas je predloženo da se taj rok pomeri za oktobar 2022. godine, a poslanik SNS Đorđe Todorović je rekao da bi sve aktivnosti koje prethode popisu trebalo sprovesti u delo tako da ne remete zdravlje stanovništva.

"Predložili smo oktobar 2022 godine, po ugledu na mnoge zemlje koje su takođe odložile popis kao što su Nemačka, Irska, Škotska, Rumunija. Oni su predložili da se popis obavi na proleće/leto 2022. godine, a naša ideja je da bude oktobar", rekao je Todorović.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir najavio je da će podržati taj amandman, odnosno podržao je pomeranje rokova za popis stanovništva, kao i poslanik Jedinstvene Srbije Vojislav Vujić.

Danas se očekuje i glasanje o izmenama tog zakona.

Izvor: Танјуг

Skupština Srbijepopis stanovništva
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva