:

:

TV Most

clock

Januar 14, 2021   17:31

0

170

Ambasada SAD: Pekićeva dela govore sama za sebe

Ambasada SAD je, povodom tumačenja da spot iz kampanje “Vi ste svet” posvećen Borislavu Pekiću ima i političku notu, saopštila da je citat odabran sa željom da se oda priznanje prošlosti, ali i da se u centar pažnje stavi bolja budućnost.

Ambasada SAD se tim povodom nije oglašavala sve do sada.

U izjavi za "Blic", a na pitanje kako gledaju na tumačenja da spot ima i političku notu i da mu je cilj "priprema i privikavanje javnog mnjenja na odvajanje Kosova od Srbije", kažu da je "citat jednog od likova iz Pekićevog književnog opusa - koji uzgred citiraju i mnogi drugi u Srbiji, pa i sam predsednik (Aleksandar) Vučić, odabran sa željom da se oda priznanje prošlosti ali i da se u centar pažnje stavi bolja budućnost”.

“2020. godine obeležena je 90. godišnjica rođenja Borislava Pekića, koji predstavlja blistav primer srpske tradicije humanizma i predanosti stvaranju boljeg sveta za generacije koje dolaze", saopštila je Ambasada i dodala da "Pekićeva dela govore sama za sebe i drago nam je što smo odali počast njegovom nasleđu, uz saglasnost njegove porodice”.

Dodaju da ljudi imaju pravo na različita mišljenja, što važi i za akademika Vladislava Kostića. Oni objašnjavaju da cela kampanja ima za cilj “oda priznanje i izrazi zahvalnost za doprinos koji su Srbi dali svetu.”

“Kao i u slučaju ranijih video spotova ''Vi ste svet'' u kojima se pojavljuju Nikola Tesla, Mihajlo Pupin i neki od briljantnih Amerikanaca srpskog porekla koji su doprineli slanju čoveka na Mesec i ova kampanja jednostavno ima za cilj da oda priznanje i izrazi zahvalnost za doprinos koji su Srbi dali svetu. Drago nam je što je ova kampanja pomogla da se njihovo nasleđe iznova naglasi, pa je tako jedan od spomenutih, Dejvid Vujić, u februaru 2020. odlikovan Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena za svoj pionirski rad na svemirskom programu SAD,” rekli su u ambasadi SAD za Blic.

Spot o Pekiću, u kojem se priznatom književniku pripisuje citat Konrada Rutovskog, njegovog junaka iz romana “Kako upokojiti vampira“, jedan deo društva dočekao je sa odobravanjem, dok ga je drugi deo, među kojima i akademik Vladimir Kostić, kritikovao.

“Treba gledati pravo. Jer da se htelo gledati iza sebe, dobili bismo oči na potiljku. Treba ljubiti zemlju dece svoje, a ne dedova svojih. Jer čast neće zavisiti od toga odakle dolazimo, nego kuda idemo,” reči su Rutovskog koje su se našle u spotu.

Javnost je, u stvari, zamerila da je poruka spota da je Kosovo to koje Srbija treba da ostavi iza sebe, navodi i ambasada i citira šta je još Pekić govorio o prošlosti:“Nemati prošlost je ostati bez budućnosti. Ali ako tamo ostanemo, ako se tamo zaglibimo, budućnost zbog koje smo se u nju vratili postaće nedostižna... Da je nerazumevanje onoga što je bilo juče jemstvo da ćemo još manje razumeti ono što nas čeka, a najmanje ovo što danas radimo.”

U grupu onih koji su kritikovali spot bio je i akademik i predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić. On je rekao da je njegov lični i, sasvim moguće, subjektivni utisak “izvesna neprijatnost i razočaranje da se radi o svojevrsnoj medijskoj dresuri, čija je osnovna mana potcenjivanje onih kojima se upućuje”.

Kostić je rekao, podseća Blic, da mu se čini da se spotom dobronamerno nam se poručuje da je “dosta s tom istorijom”, koja postaje suvišna i ometa nam učešće u geostrateškoj i tržišnoj utakmici.

Izvor: T a n j u g

Ambasada SADBorislav Pekić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva