:

:

TV Most

clock

April 18, 2021   19:25

0

70

Ambasada SAD: Podržavamo punu primenu Briselskog sporazuma

Sjedinjene Američke Države podržavaju punu primenu Briselskog sporazuma i povratak dijalogu koji je predvođen Evropskom Unijom, ali i dele nezadovoljstvo ljudi širom regiona što tu nema napretka, rečeno je Танјугу u Ambasadi SAD.

Iz Ambasade SAD, povodom osam godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, za Танјуг dodaju, da "odugovlačenje iz prošlosti ne treba da bude izgovor za izostanak napretka danas".

"Ima naznaka da nada postoji – Beograd i Priština postigli su brojne sporazume i time smanjili napetosti a uvećali saradnju uključujući i u odgovoru na pandemiju", navode iz Ambasade SAD u Beogradu.

Podsećaju da su se vodeći privrednici, zajedno sa privrednim komorama, pojavili kao najjači zagovornici važnosti normalizacije odnosa zarad privrednog rasta.

Predstavnici Beograda i Prištine, Ivica Dačić i Hašim Tači, potpisali su 19. aprila 2013. godine Briselski sporazum koji je bio rezultat deset rundi pregovora koji su se vodili šest meseci .

Dokument sadrži 15 tačaka od kojih se šest odnosi na nаjvažniji deo - Zajednicu srpskih opština, koja ni danas, 2.921 dan kasnije nije formirana.

Zajednica je trebalo da ima ovlasćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju.

Izvor: Танјуг

Ambasada SAD u BeograduBriselski sporazumdijalog Beograda i PrištineZSO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva