:

:

TV Most

Foto: klix.ba

clock

Septembar 19, 2019   12:21

0

179

Ambasada SAD u BiH: Ni Dejton ni Ustav ne nude nijednom entitetu pravo na otcepljenje

Američka ambasada u Sarajevu izrazila je zabrinutost zbog određenih političkih stavova koji ne pomažu i izazivaju podele, a predstavljeni su u nedavno usvojenoj deklaraciji SDA.

Ambasada u poruci objavljenoj na Tviteru ističe da ova vrsta retorike ne rešava svakodnevne probleme građana BiH, već dalje podstiče postojeće političke tenzije, prenosi RTRS.

"Stav SAD je poznat i ostaje nepromenjen. U potpunosti podržavamo BiH, njen teritorijalni integritet i osnovnu strukturu kao jedinstvenu, suverenu državu sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda", navodi američka ambasada na Tviteru.

U poruci se napominje da retorika koja izaziva podele usporava napredak BiH ka evroatlantskim integracijama i članstvu u EU, narušava stabilnost i plaši investitore čime se uništava mogućnost dobrog zaposlenja i ubrzava odlazak državljana BiH.

U poruci se podseća da je teritorijalni integritet i suverenitet garantovan Dejtonskim mirovnim sporazumom, a da se u sporazumu niti u Ustavu BiH ne nudi pravo na otcepljenje nijednom od entiteta.

"Postojanje svakog entiteta u potpunosti zavisi od postojanja BiH", ističe američka ambasada.

U poruci se dodaje da svaka promena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa unapred određenim procedurama u Ustavu za šta je potrebna šira podrška unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode.

Izvor: RTRS

BiHambasada SADDeklaracija SDA
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva