:

:

TV Most

clock

Mart 05, 2022   8:53

0

127

Ambasada SAD u Ukrajini: Napad na nuklearku ratni zločin

Ambasada SAD u Ukrajini nazvala je danas ratnim zločinom ruski napad na ukrajinsku nuklearnu elektranu u Zaporožju, najveću u Evropi i preuzimanje kontrole od strane ruskih snaga.

Izjava na Tviter nalogu ambasade najoštrija je od bilo koje američke karakterizacije ruskih akcija u Ukrajini do sada, navodi se u izveštaju Rojtersa.

"Napad na nuklearnu elektranu je ratni zločin. Putinovo granatiranje najveće nuklearne elektrane u Evropi usmerava njegovu vladavinu terora još jedan korak dalje", navodi se u saopštenju Ambasade SAD u Kijevu.

Ruske snage zauzele su u petak nuklearnu elektranu u Zaporožju nakon teških borbi na jugoistoku Ukrajine, što je izazvalo međunarodnu zabrinutost i uzbunu, iako je požar u zgradi za obuku ugašen, a zvaničnici potvrdili da je objekat bezbedan.

Rusko ministarstvo odbrane okrivilo je za požar u nuklearki "monstruozni napad" ukrajinskih diverzanata i saopštilo da su ruske snage preuzele kontrolu nad celim kompleksom.

Američki predsednik Džozef Bajden prestao je da naziva ruske akcije ratnim zločinima, rekavši da je "prerano tako nešto reći", a portparol Pentagona Džon Kirbi juče je odbio da odgovori na direktno pitanje, rekavši da će "pitanje prepustiti Međunarodnom krivičnom sudu".

Izvor: T a n j u g

Ambasada SADUkrajinaZaporožjenuklearka
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva