:

:

TV Most

Foto: sr.wikipedia.org

clock

Maj 07, 2015   12:05

0

138

Ambasada Rusije u Beogradu obežava Dan pobede

Proslava u organizaciji Ruskog centra za nauku i kulturu "Ruski dom“ odvijaće se od devet do 20 sati na Trgu Republike, gde će se sa pesmama i igrama 70. godišnjici velike pobede smenjivati brojna udruženja ruskih umetnika.

Iz Ambasade Rusije u Srbiji najavljeni su nastupi popularnog pevača Dmitrija Jurtajeva, pevačice i kompozitora Natalje Vlasove, duet ruskih harmonikaša virtuoza Aleksandra i Sergeja Borodina, hora Moskovskog tehničkog univerziteta "Gaudeamus“, hora ruskih sunarodnika, dečijeg hora Školi pri Ambasadi Rusije...

Tokom čitavog dana na ekranima će se emitovati arhivske hronike iz doba Drugog Svetskog rata i igrani sovjetski filmovi o ratu sa titlovima na srpskom jeziku, a za one koji nisu gledali direktan prenos, biće dva puta prikazan snimak jubilarne Parade pobede.

Zvanični deo proslave će početi u 10 sati, obraćanjem ambasadora Rusije Aleksandra Čepurina. Predviđeni su i govori Ambasadora Belorusije i predstavnika Ambasade Azerbejdžana, sovjetskih i srpskih veterana Drugog Svetskog rata.

U 11.10 sati ambasadori bivših republika ŠSR će se okupiti na groblju Oslobodilaca Beograda, zajedno sa veteranima, gde će položiti vence na spomenike jugoslovenskim partizanima i crvenoarmejcima.

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin će u 11.30 sati učestvovati u vladinoj ceremoniji polaganja venaca na groblju, a u 12.30 će svečano položiti vence ka spomeniku sovjetskim ratnim veteranima na brdu Avala.

U 16 sati u Ruskoj crkvi Svete Trojice na Tašmajdanu služiće se parastos svim poginulim u Drugom Svetskom ratu, a u 20 sati ambasador Čepurin će održati govorn na zvaničnoj svečanosti Vlade Srbije povodom Dana Pobede u Sava-centru.

U Sava-centru će u 21 sat u okviru ove proslave biti evropska premijera filma u rusko-ukrajinskoj koprodukciji "Bitka za Sevastopolj“, a proslava će se završiti vatrometom na Ušću.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva