:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Februar 28, 2019   17:16

0

88

Ambasade SAD i VB: Što pre formirati vlast u BiH i FBiH

Ambasade SAD i Velike Britanije u BiH pozvale su danas političke lidere da što pre formiraju Savet ministara BiH i vladu Federacije BiH i ubrzaju približavanje u članstvo EU i NATO.

U izjavi za sarajevski portal Klix, iz američke Ambasade su istakli da bi čelnici političkih stranaka trebalo da odustanu od oštre retorike i politike odvlačenja pažnje od stvarnih problema.

Umesto toga pozvali su političare da se usredsrede na proces uspostavljanja vlasti koja će sprovesti reforme kako bi Bosna i Hercegovina napredovala na putu ka EU i NATO.

„Integracija u ove dve institucije je najbolja garancija stabilnosti, bezbednosti i budućeg napretka u Bosni i Hercegovini“, naveli su iz Ambasade SAD.

Savet ministara BiH nije formiran zbog zahteva bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) da se izbor novoga saziva uslovi prihvatanjem dokumenta Nacionalnog godišnjeg programa (ANP), koji garantuje aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) s NATO savezom.

Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, iz čijih redova bi trebalo da bude novi predsedavajući Zoran Tegeltija, to odbija jer se protivi daljem napredovanju BiH prema članstvu u NATO savezu.

Hrvatske stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH uslovljavaju izbor vlasti u Federaciji s izmenom Izbornog zakona u skladu sa presudom evropskog suda u „slučaju Ljubić“, kako bi se izbegla mogućnost preglasavanja ovoga naroda kao u slučaju izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva BiH te popunjavanja kluba Hrvata u gornjem, nacionalno koncipiranome Domu naroda.

Istovremeno iz britanske Ambasade u Sarajevu poručili su da je proces uspostavljanja vlasti četiri meseca nakon održanih opštih izbora na svim nivoima neophodan uslov kako bi Bosna i Hercegovina ostvarila daljnji napredak u procesu integracije u EU.

„Nema više vremena za gubljenje. Puno posla je pred svima nama“, poručili su iz te ambasade.

Izvor: Танјуг

BiHSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva