:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Septembar 21, 2023   16:25

0

36

Ambasador Kipra u Srbiji: Ne menjamo poziciju o Kosovu

Predsednica Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Srbije Elvira Kovač sastala se sa novoimenovanim ambasadorom Kipra Andreasom Fotijuom koji je tom prilikom podvukao da Kipar neće promeniti poziciju kada je reč o Kosovu i izrazio zahvalnost na zalaganju Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope po pitanju kipranskog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

 

Kovač je istakla da održava čvrste veze sa kolegama iz Parlamenta Kipra, te da Srbija i Kipar imaju tesnu saradnju i u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u kojoj pružaju međusobnu podršku u pitanjima od obostranog značaja.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, Kovač je poželela dobrodošlicu i uspeh tokom mandata koji je Fotijuu dodeljen u Srbiji.

Sagovornici su razgovarali i o susretima na međunarodnim forumima koji će uslediti narednih meseci, konstruktivnoj poziciji koju Srbija održava u dijalogu Beograda i Prištine i pored samovolje Aljbina Kurtija i njegovih jednostranih poteza koji ugrožavaju srpski narod na Kosovu.

Fotiju je iskoristio priliku da zahvali na dobrodošlici i izdvojenom vremenu predsednici Odbora, navodeći da će u zvaničnoj poseti Srbiji boraviti parlamentarna delegacija Kipra od 26. do 28. septembra, te da će i tom prilikom biti ukazana prilika za produbljivanje parlamentarne saradnje.

Naglasio je da je Kipar zemlja koja se zalaže za ubrzanje procesa priključenja Srbije i Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, i da se taj proces ne sme izgubiti iz fokusa u EU, a da je ta poruka glasno prenesena i Kraljevini Španiji koja je preuzela predsedavanje Savetom EU.

Složio se sa Kovač da otvaranje klastera mora da se ubrza, kako javnost u Srbiji ne bi izgubila zainteresovanost za pristupanje ovoj zajednici i kako bi se umanjio zamajac evroskepticizma koji raste na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Kosovo onlajn; foto: ilustracija

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva