:

:

TV Most

clock

Oktobar 15, 2021   19:12

0

219

Ambasador SAD: Dogovor o tablicima korak napred za Beograd i Prištinu

Američki predstavnik u UN pozdravio je danas na sednici Saveta bezbednosti UN postizanje dogovora oko registarskih tablica između Beograda i Prištine, uz posredstvo specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, i ocenio da je to dokaz da, kada se lideri "otvoreno i ozbiljno" angažuju, mogu da nađu "zajednički jezik".

"Ovaj dogovor predstavlja korak napred za Kosovo i Srbiju i stabilnost na Zapadnom Balkanu. On je dokaz da, kada se lideri angažuju otvoreno i ozbiljno, mogu da nađu zajednički jezik, od čega korist imaju svi njihovi građani", rekao je predstavnik SAD na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj stanju na KiM.

SAD, kako je naglasio, ohrabruju Beograd i Prištinu da nastave da rade na ostvarivanju napretka u odnosima kroz, između ostalog, primenu sporazuma i nalaženje rešenja za druga pitanja kroz dijalog, koji se vodi posredstvom EU.

"Dijalog je najbolja platforma za rešavanje pitanja i normalizaciju odnosa, uz postizanje dogovora o uzajamnom priznanju na kraju", naveo je on.

Ocenio je da UNMIK nije igrao ključnu ulogu oko rešavanja problema u vezi sa registarskim tablicama i pozvao na okončanje te misije.

"UN i dalje može da ima važnu ulogu u daljem razvoju demokratskih normi i institucija u regionu, ali ta uloga ne zahteva zadržavanje mirovne misije na Kosovu", rekao je američki ambasador.

On je dodao da su SAD "razočarane" što njihovi raniji pozivi usmereni ka ukidanju UNMIK-a "nisu naišli na razumevanje", navodeći da Vašington "traži da se načini plan usmeren ka gašenju misije UN na Kosovu".

Naglasio je da su SAD u potpunosti posvećene čuvanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

"Blisko ćemo sarađivati sa EU partnerima u negovanju mirnih, prosperitetnih, multientičkih društava na Zapadnom Balkanu, koja poštuju vladavinu prava", zaključio je on.

Izvor: T a n j u g

Ambasada SADSB UNKiMPrištinaBeograd
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva