:

:

TV Most

clock

Septembar 18, 2020   8:17

0

106

Ambasador SAD pri OEBS o sporazumu u Vašingtonu

Američki ambasador pri misiji OEBS- a u Beču Džejms Gilmor Treći izjavio je da hrabrost predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih kosovskih institucija Avdulaha Hotija pri vođstvu u postizanju sporazuma u Vašingtonu simbolizuje novu eru pomirenja i saradnje na zapadnom Balkanu.

On je u obraćanju misiji dodao i da sporazumi daju zamah dijalogu Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, a čiji je cilj sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa, povećana saradnja i izgradnja poverenja između dve strane.

"Pozdravljamo hrabro i perspektivno vođstvo predsednika Vučića i premijera Hotija u premošćavanju dugogodišnje podele u korist obe zemlje. Pozdravljamo njihovu posvećenost primeni sporazuma, koji će olakšati potreban ekonomski rast i doneti radna mesta građanima Srbije i Kosova", naveo je on u obraćanju misiji, objavljenom na sajtu Stejt departmenta.

On je istakao da postizanje sporazuma predstavlja važan razvoj događaja na celom prostoru OEBS-a.

Američki diplomata je dodao i da pored ekonomskih aspekata sporazuma, oni simbolizuju novu eru pomirenja i miroljubive saradnje za zapadni Balkan, kao i nadu za mlađe generacije koje, kako kaže, teže svetlijoj ekonomskoj budućnosti.

"Bezbednost, stabilnost, mir i prosperitet na čitavom zapadnom Balkanu i dalje su važni ciljevi SAD. Sporazumi od 4. septembra pokazuju da će zajednički prosperitet biti rezultat povećane saradnje Beograda i Prištine. Nadamo se da će sporazumi takođe biti preteča novog napora za pomirenje na zapadnom Balkanu", rekao je Gilmor Treći.

Gilmor je ocenio da sporazum iz Vašingtona pokazuje inovativni i diplomatski nagon američkog predsednika Donalda Trampa da traži kreativne načine za spajanje dve strane nakon višegodišnjih pregovora.

On je, konstatuje Gilmor, promenio redosled pristupa i prvo se usredsredio na ekonomiju verujući da su "opipljive ekonomske koristi preduslov za napredak u političkim pitanjima".

Istovremeno, Gilmor je pozdravio i korake Beograda i Prištine ka jačanju mira na Bliskom istoku, pre svega nameru da Srbija otvori kancelariju u Jerusalimu i prebaci ambasadu u Jerusalim.

"Nastavljajući zamah na ovom istorijskom Abrahamovom sporazumu, Izrael i Kosovo su se takođe složili da normalizuju odnose, a Kosovo je izrazilo nameru da otvori ambasadu u Jerusalimu. Ovi hrabri koraci će poboljšati mir među našim partnerima u Evropi i na Bliskom Istoku", ocenio je Gilmor.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva