:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 05, 2020   13:55

0

64

Ambasador u Švedskoj:Među zaraženima nema naših državljana

Prema podacima kojima raspolaže Ambasada Srbije u Stokholmu, među zaraženima virusom korona, kojih je ukupno sa jučerašnjim danom 6.443, nema naših građana, izjavio je danas ambasador Dragan Momčilović.

 

On je podsetio da je jedan humanitarni let kojim je vraćen određen broj srpskih državljana već organizovan i najavio je još takvih letova.
Momčilović je za TV Prva kazao da u Švedskoj ima oko 120.000 naših građana koji uglavnom imaju dvojno državljanstvo, regulisan boravak i ostale isprave, a da se Ambasadi direkto obraćaju oni koji su u poslednja dva tri meseca došli u posetu svojoj rodbini, turistički, sa molbom da se vrate u Srbiju.
"Mi smo već organizoavli jedan humanitarni let gde je iz Stokholma, Skandinavskih zemalja, uključujući Belgiju, preko Brisela, prebačeno 144 naših građana. Planiramo i druge humanitarne lekove tako da naši građani neće ovde ostati zaboravljeni, već će postepeno biti prebacivani u Srbiju", kazao je Momčilović.
Ambasador je naveo da su zaključno sa jučerašnjim danom u Švedskoj obolele 6.443 osobe, da je 373 preminulo, 520 se nalazi na intenzivnoj nezi, a između 400 i 500 osoba dnevno oboli od virusa korone.
Kako je naveo, to su podaci koji se svakodnevno prate i shodno njima se preuzimaju mere.
"U Švedskoj je još na snazi liberalni model borbe protiv virusa korona u smislu da su i predškolske i školske ustanove otvorene, da kafići i restorani rade, da postoji sloboda kretanja, međutim paralelno sa tim postoje i preporuke švedskog premijera da se kontakti smanjuju, da dolazi do smanjivanja socijalnih kontakata i šetanja“, naveo je ambasador.
Momčilović navodi da Šveđani to poštuju, kao i da su restorani i kafići gotovo prazni, da nema puno ljudi u gradskom prevozu.
Prema njegovim rečima, promene u ponašanju su nastupile i pre nego što je švedski premijer izašao i rekao da će brojati hiljade mrtvih, jer Šveđani su navikli da slušaju svoju Vladu, preporuke medicinskih stručnjaka.
On navodi i da je švedska vlada ambasadorima poručila da primenjuju takozvani liberalni model zbog jačanja kolektivnog imuniteta, ali i da je pitanje dokle će Švedska da primenjuje taj model, koji je, kažu, u vezi i sa porastom broja zaraženih i ugrožavanjem celog zdravstvenog sistema.
"To su preporuke medicinskih stručnjaka i u medijima postoje kritike i medicinske struke, ali oni prate to i u skladu sa razvojem broja zaraženih oni predlažu mere. Ono što je najavio premijer jeste da će uskoro te mere biti pooštrene i da će ceo liberalni paket biti postepeno zatvaran“, kazao je Momčilović.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva