:

:

TV Most

Foto: Glas Amerike

clock

Februar 12, 2023   10:21

0

129

Ambasador Ukrajine: Nadam se da će Srbija uvesti sankcije Rusiji

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač izjavio je da Srbiju smatra prijateljskom zemljom za Ukrajinu, ali da u političkom aspektu obe zemlje traže dodirne tačke, gde su, kako je naveo, "prisutna i pozitivna i negativna iskustva".

 

Tolkač je u intervjuu za današnju Politiku rekao da Ukrajina i Srbija još nemaju zajedničko viđenje rata Rusije protiv Ukrajine, pošto je srpska strana više puta istakla da štiti nacionalne interese u odnosima sa Rusijom i nije se pridružila uvođenju sankcija.

On je izrazio nadu da će srpska strana vremenom promeniti stav prema tom pitanju, koliko god to danas izgledalo teško.

Napominjući da je Srbija glasala "za" rezolucije o osuđivanju agresije na Ukrajinu Generalne skupštine UN i "za" suspenziju članstva Ruske federacije u Savetu za ljudska prava UN, ambasador Ukrajine je pozdravio te korake i izrazio nadu da će srpska strana nastaviti da bude "dosledna u svojim narednim koracima u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu".

"Bez obzira na političke pritiske Rusije i drugih zemalja, Srbija je odgovorna država i pridržava se normi međunarodnog prava, posebno u pogledu teritorijalnog intergriteta", istakao je Tolkač.

On je rekao da je Ukrajina zahvalna Srbiji za pomoć koju joj je uputila preko UN - oko tri miliona evra za pomoć deci i raseljenim licima u Ukrajini i van njenih granica, kao i za nabavku energetske opreme. 

Naveo je da pomoć pruža ne samo država. 

"Prema informacijama Crvenog krsta Srbije, na poseban račun za pomoć građanima Ukrajine uplaćeno je više od 28.000 dolara, što je dalje prebačeno u Međunarodnu federaciju društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca. Od početka rata, volonterske organizacije u saradnji sa ambasadom Ukrajine u Srbiji poslale su Ukrajini više od 100 tona humanitarne pomoći", rekao je Tolkač.

Odgovarajući na pitanje da mu manje smeta slovo "Z" koje se može videti u Srbiji, pošto je Srbija u UN glasala protiv Rusije i podržava teritorijalni integritet Ukrajine, Tolkač je odgovorio da ne bi kombinovao te dve činjenice.

"Da, mene, kao i svakog građanina Ukrajine, ne brine slovo "Z", već popularizacija simbola zemlje agresora koja vrši genocid nad mojim narodom", rekao je Tolkač.

Prema njegovim rečima, danas su "neofašizam i naonacizam svastiku promenili u slova "Z" i "V". 

Tolkač smatra da mladi u Srbiji u majicama sa navedenim simbolima, vrlo često jednostavno ne shvataju da na taj način, kako je rekao, "veličaju ruske ubice, silovatelje i pljačkaše".

Ocenjujući da je Rusija, suočena sa teškim gubicima i nevoljnošću mnogih Rusa da daju živote u ratu sa Ukrajinom, skrenula pažnju na Srbiju, Tolkač je naveo da upravo potreba da se popune ruski kadrovi, određuje, kako je rekao, "aktiviranje ruskih agenata koji se oglašavaju i pozivaju građane Srbije u rat". 

Istakao je da Ukrajina pozdravlja signale predsednika Srbije Aleksandra Vučića ruskoj strani o nedopustivosti ovakvog ponašanja.

"Logična je odluka Ministarstva odbrane Srbije o zabrani državljanima Srbije da učestvuju u vojnim operacijama u Ukrajini i obavezna kazna za ovaj prekršaj u skladu sa srpskim zakonodavstvom", rekao je ukrajinski ambasador.

Tolkač je ponovio da cilj Ukrajine ostaje isti, a to je vraćanje pod ukrajinsku kontrolu svih teritorija koje je Rusija zauzela i izlazak na međunarodno priznate granice Ukrajine iz 1991. godine. 

Na konstataciju da se sve češće govori o pretenzijama suseda Ukrajine, odnosno Poljske i Mađarske, na delove Ukrajine i na pitanje da li raspolaže informacijama da se to može dogoditi, Tolkač odgovara da je to još jedna ruska informativno-psihološka informacija, čiji je cilj podrivanje poverenja Kijeva u partnere, kao i partnera u Ukrajinu.

Navodi da je Poljska jedan od najbližih saveznika Ukrajine i da su neki postupci premijera Mađarske Viktora Orbana iznenađujući, ali dodaje da oni iznenađuju i političare u Mađarskoj koji se, kaže Tolkač, za razliku od Orbana, "sećaju tragedije nakon Mađarske revolucije 1956".

Na pitanje koliko ima istine u napisima zapadnih medija da Amerikanci pripremaju smenu predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Tolkač ističe da u Ukrajini, za razliku od Rusije, predsednike bira i smenjuje narod, podseća da je narod Ukrajine izabrao Zelenskog na izborima 2019. i ističe da će samo narod Ukrajine odlučiti ko će biti na vlasti u toj zemlji.

Tolkač je ponovio da će Ukrajina sesti za pregovarački sto samo ako se razgovara o povlačenju ruskih trupa sa svih okupiranih ukrajinskih teritorija, isplati reparacija i hapšenju odgovornih, uključujući najviše vojno i političko rukovodstvo Rusije.

Izvor: T a n j u g

Volodimir TolkačUkrajinaSrbijaRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva