:

:

TV Most

clock

Oktobar 15, 2021   20:31

0

105

Ambasadori pozdravili dogovor Beograda i Prištine, razlike oko UNMIK-a

Ambasadori zemalja članica Saveta bezbednosti UN na današnoj sednici o situaciji na Kosovu pozdravili su nedavno postignut privremeni dogovor Beograda i Prištine o pitanju tablica i pozvali obe strane da nastave dijalog u cilju postizanja trajnog rešenja.

Američki predstavnik u UN je, pozdravljajući postizanje dogovora oko registarskih tablica između Beograda i Prištine, uz posredstvo specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, ocenio da je to dokaz da, kada se lideri "otvoreno i ozbiljno" angažuju, mogu da nađu "zajednički jezik".

"Ovaj dogovor predstavlja korak napred za Kosovo i Srbiju i stabilnost na Zapadnom Balkanu. On je dokaz da, kada se lideri angažuju otvoreno i ozbiljno, mogu da nađu zajednički jezik, od čega korist imaju svi njihovi građani", rekao je predstavnik SAD na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj stanju na KiM.

SAD, kako je naglasio, ohrabruju Beograd i Prištinu da nastave da rade na ostvarivanju napretka u odnosima kroz, između ostalog, primenu sporazuma i nalaženje rešenja za druga pitanja kroz dijalog, koji se vodi posredstvom EU.

"Dijalog je najbolja platforma za rešavanje pitanja i normalizaciju odnosa, uz postizanje dogovora o uzajamnom priznanju na kraju", naveo je on.

Stalni ambasador Ruske Federacije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja rekao je da zahvaljujući EU "deluje da je sve sređeno", međutim, podsetio je na nasilje od srede, kada je teško ranjen Srbin.

Ruski predstavnik kaže da podržava razumno ponašanje Beograda.

"Beograd se u potpunosti pridržava Kumanovskog sporazuma i deluje u tom duhu. Žalimo sto su naše zapadne kolege nastavile da pozivaju obe strane da se smire, kada je jasno da je kosovska strana pokrenula nedavne akcije. Zapad nije osudio veliku albansku propagandu između Tirane i Prištine. Neke strane podržavaju stvaranje kosovske armije, što je neprihvatljivo. Odgovornost pokrajine leži na NATO i misiji EU", kazao je ruski predstavnik.

Nebenzja kaže da jedini put ka rešavanju problema su pregovori.

"Nova taktika Prištine je način ometanja pregovora. Međutim, Rusija podržava isključivo Rezoluciju 1244 Ujedinjenih nacija. Pridržavajući se toga, zato se protivimo ulasku Kosova u međunarodne organizacije", dodao je.

On je rekao da Rusija podržava istragu protiv OVK pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu i naglasio sa se Moskva protivi ukidanju ili promeni misije Ujedinjenih nacija.

Predstavnica Francuske u UN Šera Gasri je takođe pozdravila nedavno dogovoreni privremeni sporazum Beograda i Prištine o pitanju tablica u Briselu i pozvala obe strane da postignu trajno rešenje.

Predstavnica Francuske rekla je na sednici SB UN da je od velikog značaja da se izbegavaju unilateralne akcije.

Nema alternative za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o trajnom rešenju spora, rekla je ona i pozvala Beograd i Prištinu da nastave konstruktivni nastave dijalog pod okriljem EU.

"Tražimo od obe strane da bez odlaganja ispune preuzete obaveze", rekla je ona na sednici SB UN o Kosovu.

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine je od ključnog značaja za stabilizaciju Zapadnog Balkana, rekla je ona i zaključila da je budućnost regiona u UN.

Predstavnica Velike Britanije na pri misiji Ujedinjenih nacija rekla je da London podržava napore koje Evropska unija ulaže u pronalaženje rešenja kroz dijalog, sa ciljem da se ostvari sloboda kretanja.

Ona je dodala da Britanija osuđuje napade na manjinske zajednice i verske objekte na Kosovu i poziva na prekid nasilja.

"Vlada u Prištini napravila je veliki korak, Kosovo je napravilo veliki napredak od 1999. godine, uslovi na terenu su sada potpuno drugačiji na terenu. Kosovo se razvilo u stabilnu demokratiju", rekla je britanska predstavnica.

Dodala je da London podržava nedavni sporazum u Briselu, kada je rešen problem oko tablica.

"Što se tiče ostalih pitanja, apelujemo na obe strane da nađu rešenje. Podržavamo dijalog između Srbije i Kosova koji bi doveo do trajnog rešenja. Važno je da se izbegnu akcije koje moglu da izazovu eskalaciju tenzija", rekla je ona.

Ambasador Kine pri UN rekao je da je pozicija Kine ista i da ona poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

On je kazao da Kina podržava da obe strane u okviru rezolucije 1244 SBUN pronađu održivo rešenje.

Takođe, istakao je, nastavak unilateralnih poteza Prištine zabrinjava Kinu i dodao da je dijalog jedino rešenje.

Kako je rekao treba uložiti napore da se ne bi dogodili potezi poput nedavnih na severu KiM.

"Zalažemo se za nastavak dijaloga. Srbija je pokazala volju da se kroz dijalog nađe rešenje. Bilo kakvi pogrešni potezi mogli bi da stave Kosovo na pogrešan put. Takođe smatramo da bi trebalo zaštititi interese kosovskih Srba", rekao je predstavnik Kine.

Ambasador Indije istakao je da sva nerešena pitanja treba rešavati kroz pregovore i pozvao dve strane da primene dogovorene sporazume uključujući Zajednicu srpskih opština.

Ambasador Vijetnama rekao je da obe stane moraju da pokažu spremnost za nastavak dijaloga.

"Mir i stabilnost na Balkanu i Evropi su važni. Posvećenost dijalogu je veom bitna. Nadamo se stabilnosti u regionu i angažovanju obe strane u pronalaženju rešenja", rekao je on.

Izvor: T a n j u g

SB UNKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva