:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 24, 2020   16:07

0

178

Ambasadori zemalja EU i Joksimović u Baču

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa ambasadorom Delegacije Evropske unije Semom Fabricijem i ambasadorima država članica EU u Baču.

Ministarka i ambasadori imali su pozitivnu i konstruktivnu diskusiju u vezi tekućih pitanja u procesu pregovora o pristupanju Srbije EU kao i o prioritetima Evropske unije i Srbije u 2020. godini i perspektivi napretka Srbije na evropskom putu, saopštilo je resorno ministarstvo.

Joksimović je tom prilikom istakla da Srbija, kao jedna od predvodnica u procesu evropskih integracija u regionu, značajno doprinosi očuvanju kredibiliteta i afirmaciji politike proširenja, kao i kompetitivnosti Evropske unije.

Pre održanog sastanka, ministarka i ambasadori obišli su Franjevački samostan u Baču, koji datira iz 12. veka, a koji je zvanično ponovo otvoren prošlog leta, nakon završetka radova na rekonstrukciji, i danas predstavlja izuzetan primer srpskog kulturnog nasleđa.

Zajedno sa bačkom tvrđavom i manastirom Bođani, završen je muzejski kompleks, a sve uz podršku iz fondova EU. Oba ova spomenika kulture rekonstruisana su kroz finansiranje od strane EU u iznosu od gotovo četiri miliona evra.

Evropska unija je od 2014. godine obezbedila oko 1,5 milijardi evra bespovratne pomoći našoj zemlji za podršku reformama u oblasti pravosuđa, javne uprave, obrazovanja, zapošljavanja, saobraćaja, energetike, poljoprivrede, zaštite životne sredine i kulture.

Ova podrška doprinosi sveukupnom ekonomskom i socijalnom razvoju i napretku nerazvijenih delova Srbije.

Izvor: Танјуг

Joksimovićambasadori

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva