:

:

TV Most

clock

Decembar 17, 2019   10:58

0

133

Ambasadorka Finske: Evropski put Kosova zavisi od jačanja vladavine prava

Ambasadorka Finske u Prištini Pia Stjernval istakla je da među zemljama članicama Evropske unije postoji svest da je potrebno postići konsenzus oko nastavka politike proširenja, uz ocenu da je zastoj samo privremen, piše NVO “Aktiv”.

Stjernval je, na skupu “Kafa sa ambasadorom”, koji je održan u “Mitrovica društvenom klubu”, istakla da evropski put Kosova prvenstveno zavisi od rezultata u pogledu jačanje vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa, ali i implementacija zakona koji se tiču položaja zajednica.

“Finska, kao dvojezična zemlja u kojoj finski i švedski uživaju status zvaničnih jezika, dobro je upoznata sa izazovima očuvanja identiteta manjinskih grupa”, ukazala je ona.

Stjernval je u tom pogledu podvukla da pokazatelj demokratičnosti jedne zemlje upravo predstavlja zaštita prava nevećinskih zajednica i iznela očekivanje da će Kosovo nastaviti da radi u tom pravcu.

Ona je navela da je pružanje jednakih mogućnosti svim građanima bez obzira na pol i druga lična svojstva odlika finskog društva koja je dovela do toga da Vladu te zemlje danas predvodi Sana Marin, trenutno najmlađa premijerka na svetu, u koaliciji sa još četiri partije koje takođe predvode žene.

Stjernval je kao neke od najvećih dostignuća finskog predsedavanja Savetom EU, izdvojila jačanje vladavine prava i zaštite sloboda na prostoru EU, borbu protiv hibridnih pretnji, promociju kompetitivnosti evropskog tržišta kroz digitalizaciju, kao i jačanje globalne uloge EU.

Učesnici događaja su, međutim, naglasili da srpska zajednica na Kosovu oseća da se nalazi pod velikim pritiskom upravo zbog toga što teži da očuva svoj poseban identitet i da do sada nije prepoznala da Brisel ulaže dovoljno napora da je u tome podrži.

Izvor: Kosovo Onlajn

Pia StjernvalAmbasada FinskeKosovo i Metohijaprava manjina

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva