:

:

TV Most

clock

Septembar 09, 2019   19:35

0

222

Ambasadorka Srbije odbila da primi protestnu notu Zagreba

Mira Nikolić, ambasadorka Srbije u Zagrebu odbila je da primi protestnu notu zbog, kako je rečeno, pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika Vojske Srbije u Hrvatsku 7. septembra.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je da je da je pozvana ambasadorka Srbije u Zagrebu kako bi se srpskoj strani izrazio protest zbog pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika Vojske Republike Srbije u Republiku Hrvatsku u ranim jutarnjim satima 7. septembra, prenosi HRT.

Kako se navodi, iako je ambasadorka Srbije odbila da primi notu, hrvatsko ministarstvo je izrazilo protest.

Hrvatska strana je osudila kako je naglašeno, "pokušaj ulaska pripadnika Vojske Republike Srbije u Republiku Hrvatsku bez znanja i suglasnosti hrvatskih vlasti te bez poštivanja propisanog postupka najave".

Navedeni događaj, hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je kao "provokaciju s ciljem izazivanja incidenta i najoštrije osudilo činjenicu što su u organizaciju događaja bile uključene službene institucije Republike Srbije".

Kako se ističe u saopštenju, hrvatska strana je istakla da ovaj pokušaj provokacije, kao i reakcije srpskog političkog vođstva koje su usledile, smatra "nastavkom neprmerenog postupanja i već dulje vrijeme prisutnog obrasca javnoga govora u Srbiji usmjerenog protiv Hrvatske, susjedne države i članice NATO-a i EU".

U saopštenju se zaključuje daje to je još jedna potvrda kako "Srbija nije spremna da se suoči sa vlastitom prošlošću i odgovornošću za ratove 90-ih godina".

Članovi delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji su krenuli u Jasenovac na obeležavanje Dana jasenovačkih novomučenika, i da odaju počast žrtvama nacističkog terora u NDH rekli su da su šokirani su reakcijom i odlukom Hrvatske da ih spreči u tome.

Izvor: RTS, HRT,hr

SrbijaHrvatskazabrana ulaskaprotestna nota
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva