:

:

TV Most

clock

Jun 08, 2020   12:48

0

227

Američka ambasadorka u Podgorici: SAD već pozvale na dijalog sa cvrkvom  

Sjedinjene Države snažno podržavaju osnovne slobode poput govora, udruživanja, okupljanja i prava pojedinaca da na miran način praktikuju slobodu religije ili verovanja, poručila je ambasadorka SAD u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke i ponovila da, kada je reč o Zakonu o slobodi veroispovesti, američka vlada poziva sve aktere da povedu konstruktivan dijalog.

Rajnke je u intervjuu za podgoričku Pobjedu istakla da američka vlada poziva sve strane da pokažu suzdržanost i izbegnu eskalirajuće ili nasilne radnje.

Dodala je da SAD poštuje prava svih suverenih država da održavaju javni red i čuvaju zdravlje svojih građana, na način koji je, kako je kazala, u skladu s demokratskim normama i praksama.

Rajnke je to rekla upitana kako vidi ulogu Srpske crkve u Crnoj Gori, koja se, kako je navela Pobjeda, ponaša kao da je iznad države.

Govoreći o Zapadnom Balkanu, Rajnke ističe da je američka vizija regiona bila i ostaje dosledna.

"Želimo da mir, stabilnost i prosperitet rastu u celom regionu. Nadalje, verujemo da je integracija Balkana u zapadne institucije u političkom, bezbednosnom i ekonomskom interesu zemalja regionu, EU i Sjedinjenih Država", rekla je ambasadorka.

Dodala je da je transatlantska zajednica prešla dug put u ispunjenju svoje vizije o jakoj i slobodnoj Evropi", ali taj posao, kaže, još nije završen.

"Zapadni Balkan je sastavni deo te zajedničke vizije i svi moramo udvostručiti napore da podržimo evroatlantske težnje građana ovog regiona", rekla je Rajnke.

Prema njenim rečima, strateški položaj i ranjivosti Zapadnog Balkana učinili su taj region kritičnim frontom u sve većoj geopolitičkoj utakmici, region u kojem se, navodi, "Sjedinjene Države nadmeću za pozitivan uticaj protiv zlonamernih aktera".

"Naša vizija zapadnog Balkana je region sklada, zajedničkih interesa i vrednosti. Pomoć zemljama Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi za jačanje demokratskih institucija ubrzaće njihovu integraciju sa Zapadom i suprotstaviti se ruskim i kineskim naporima da negativno utiču na region", rekla je.

Napomenula je i da SAD nastavljaju da podržavaju EU članstvo svih država Zapadnog Balkana kao deo, kako je navela, "naše vizije mirne, prosperitetne i prozapadne budućnosti regiona.

Izvor: Танјуг

Crna GoraSADlitijeSPCDžudi Rajzing RajnkeZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva