:

:

TV Most

clock

Jul 19, 2019   8:21

0

260

Američke diplomate: Rešenje pitanja Kosova zavisi od lidera

Rešavanje pitanja Kosova najpre zavisi od lidera u Beogradu i Prištini, a ne administracije SAD, ocenili su za Glas Amerike aktuelne i bivše američke diplomate zadužene za Balkan.

 

Oni su učestvovali na konferenciji o odnosima SAD i Centralne Evrope u Atlantskom savetu u Vašingtonu.

Vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD zadužen za Evropu i Evroaziju Filip Riker rekao je za Glas Amerike da je dosta vremena sedeo za pregovaračkim stolom Beograda i Prištine i da zato veruje da obe strane imaju dobru volju da se vrate dijalogu, što je i preduslov za potencijalni američki angažman.

"SAD su apsolutno spremne da se uključe, o tome sam baš razgovarao sa državnim sekretarom Majkom Pompeom, želimo da vidimo pomak. Ali to ne  možemo da uradimo umesto vas. Kosovo i Srbija treba zajedno da odluče o tome da su spremne da se vrate dijalogu. Mi blisko sarađujemo sa partnerima u EU. Ohrabrujem Srbiju i Kosovo da nađu način da izađu iz ove situacije. Znam da su sposobni za to", kazao je prvi čovek u Stejt departmentu za Balkan.

Da sve zavisi i od aktera na terenu, a ne odluka američke administracije smatra i bivša savetnica potpredsednika SAD Majka Pensa za Balkan, Moli Montgomeri.

"Ova administracija ima čvrst stav po pitanju, recimo, tarifa, ali mnogo zavisi i od lidera. SAD i EU su spremne da podrže dogovor. Ali, kao što smo videli u slučaju Prespanskog sporazuma, uspeh u ovim situacijama zavisi od spremnosti lidera da se dogovore i hrabrosti da donesu teške odluke", ocenjuje Montgomeri za Glas Amerike.

"To je dvosmerna ulica. Srbija i Kosovo moraju da rade na postizanju dogovora, međusobnom priznavanju i razvijanju dobrosusedskih odnosa. To je dobro za političku stabilnost, bezbednosnu situaciju, ekonomski prosperitet i građane u regionu", smatra Kurt Volker, diplomata koji se dugo bavio Balkanom, specijalni izaslanik SAD za Ukrajinu i član Mekejn instituta.

Preduslov za to je obnavljanje dijaloga. Beograd neće da pregovara dok se ne ukinu tarife na srpsku robu - što Priština odbija da učini jer tvrdi da su opravdane. 

Danijel Frid, bivši diplomata koji je službovao na Balkanu, kaže da vidi izlaz i savetuje da se ne prave greške iz prošlosti.

"Kada obe strane upadnu u zamku, izlaz je u traženju ambicioznijeg rešenja. Problem tarifa treba da bude deo većeg paketa. Gledajte na stvari široko, Jugoslavija se raspala zbog uskog pogleda na svet. Da nije bilo tako, Jugoslavija bi danas bila bogata zemlja, članica EU i NATO-a. Srbi moraju da odustanu od Kosova, to je gotovo. Kosovo mora da shvati da pod njihovom zastavom nisu samo Albanci, već svi oni koji tu žive i u tome je budućnost", zaključuje Frid.

Izvor: T a n j u g

SADdiplomateKiMdijalog BG-PRtakse
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva