:

:

TV Most

SAD

clock

Novembar 07, 2020   16:17

0

145

Američki izbori pred raspletom, Bajden sve bliži pobedi,Tramp nezadovoljan svojim pravnim timom?

Napetost i neizvesnost na izborima za 46. američkog predsednika su na vrhuncu, a demokratski kandidat Džo Bajden sve bliži pobedi.

CNN je preneo da je Bajden "nikad bliže pobedi" i najavio da bi već danas, nakon prebrojavanja svih preostalih glasova, moglo da se očekuje proglašenje pobednika.Bajden je tokom noći povećao prednost u ključnim državama Džordžiji, Pensilvaniji i Nevadi.

Prema najnovijim podacima, na osnovu 99 odsto prebrojanih glasačkih listića Bajden u Pensilvaniji sada ima komfornu prednost od gotovo 30.000 glasova.

U Džordžiji, takođe na osnovu 99 odsto prebrojanih glasačkih listića, predsednički kandidat Demokratske stranke ima prednost od oko 4.000 glasova, a svoju prednost je povećao i u Nevadi, preneo je portal Index.hr .

Tramp: Pravni tim nedorastao da dokaže izborne manipulacije

Američki predsednik Donald Tramp je izrazio nezadovoljstvo radom svog pravnog tima u postupku dokazivanja njegovih tvrdnji o izbornim manipulacijama i krađi republikanskih glasova.

Prema tvrdnjama jednog bliskog Trampovog saradnika, koji je inistirao na anonimnosti, Tramp je izrazio nezadovoljstvo jer njegov pravni tim koji čine članovi porodice i iskusni advokati nije uspeo da postigne rezultate koje su imali pravni zastupnici Džordža W . Buša 2000. godine kada su se ponovo brojali glasovi na Floridi, a nakon toga Džordž Buš mlađi pobedio demokratskog predsednikčkog kandidata Ala Gora, preneo je CNN .

Trampov pravni tim predvode bivši gradonačelnik Njujorka Rudolf Rudi Đulijani i bivša državna tužiteljka Floride Pem Bondi, a čine ga iskusni advokati i pravnici koji zastupaju i sarađuju sa Trampom dugi niz godina i koji su uspešno odbranili predsednika od optužbi da je povezan sa ruskim mešanjem u američke izbore 2016. godine.

Mičigen:Softverska greška kriva za manjak Trampovih glasova?

Pristalice predsednika Donalda Trampa u Mičigenu tvrde da je zbog softverske greške možda smanjen broj njegovih glasova.

Dok svi najnoviji podaci ukazuju na verovatnu pobedu demokrate Džo Bajdena, republikanci iz Mičigena tvrde da je u okrugu Antrim više hiljada glasova u korist Donalda Trampa dodeljeno Džou Bajdenu i kandidatu Demokratske stranke za senatora Geriju Pitersu, umesto republikancu Džonu Džejmsu zbog softverske greške.

Na osnovu 98 odsto prebrojanih glasova u Mičigenu, Bajden vodi sa 146.123 glasa prednosti, pa su i AP, i drugi uticajni mediji u SAD već objavili da je on pobednik u toj državi, preneo je Njujork post.

Predsedavajuća Republikanske stranke u državi Mičigen Lora Koks izjavila je da je u okrugu Antrim oko 6.000 glasova greškom dodeljeno demokratskom predsedničkom kandidatu, umesto Donaldu Trampu i za tu grešku optužila "kvar na softveru".

Ona je dodala da je otada otkriveno da isti softver korišćen u čak "47 okruga sa istom svrhom", što je više od polovine od 87 okruga koliko ukupno ima u toj saveznoj državi, a njenu izjavu Trampov izborni štab je delio na Tviteru.

Tramp:Velika prednost nekim čudom nestala, možda se vrati

Aktuelni američki predsednik Donald Tramp istakao je danas na Tviteru da je njegova velika prednost koji je imao tokom izborne noći u pojedinim saveznim državama "nekim čudom nestala" i izrazio nadu da će ponovo preuzeti vođstvo u ovim u kojima se još prebrojavaju glasovi.

"Imao sam tako veliku prednost u svim ovim državama do kasno u izbornu noć, samo da bih video da te prednosti nekim čudom nestaju kako dani prolaze. Možda će se te prednosti vratiti kako budu napredovale naše pravne procedure", naveo je Tramp na Tviteru.

Pola sata ranije, Tramp je na Tviteru poručio demokratskom kandidatu Džou Bajdenu da nema pravo da tvrdi da je pobedio na izborima.

"Džo Bajden ne bi trebalo da tvrdi da polaže pravo na funkciju predsednika. I ja bih to mogao da tvrdim. Pravni postupci tek počinju", poručio je Tramp, u vreme kada se privodi kraju prebrojavanje glasova na izborima u SAD.

Tramp je u izbornoj noći proglasio pobedu, ali su, u međuvremenu, glasovi u korist njegovog demokratskog protivkandidata počeli da se povećavaju u nekim od ključnih država, uključujući i one u kojima je Tramp bio u prednosti.

Tramp i republikanci su najavili pravne akcije u državama u kojima je Bajden preokrenuo rezultat kako bi osporili načine prebrojavanja glasova na sudu, pre svega onih koji su stigli poštom nakon dana izbora.

Skoro četiri dana od zatvaranja birališta u SAD, još se ne zna ko je pobednik predsedničkih izbora, mada je kandidat demokrata Džo Bajden bliži ulasku u Belu kuću.

U Njujorku na ulicama unapred slave odlazak Trampa

U Njujorku su se građani noćas okupili na ulicama slaveći unapred Trampov odlazak iz Bele kuće, prenose njujorski mediji.

Kao direktna posledica izbornih rezultata prema kojima Džo Bajden ima većinu glasova, prvi put nakon nekoliko meseci atmosfera na Vašington skveru, na kojem su se održavale demontracije protiv vlasti, bila je slavljenička.

Sinoćnje okupljanje trebalo je da bude mirno, ali je došlo do sukoba s policijom, a uhapšeno je najmanje 17 osoba, pišu njujorški mediji. Ipak, i pored toga, građani na ulicama Velike jabuke su igrali i pevali pozivajući da se "svaki glas izbroji", navodi portal PiX11 .

Država Njujork, a naročito grad Njujork, tradicionalno su naklonjeni Demokratskoj partiji, a time i Bajdenu, pa su se u tom kontekstu danima održavali mirni protesti građana koji unapred slave preokret u Beloj kući.

Bajdenov tim: Ispratićemo Trampa, ako ne bude hteo da ode

Iz izbornog štaba demokratskog kandidata Džoa Bajdena upozorili su sinoć da će ispratiti republikanskog kandidata i aktuelnog predsednika Donalda Trampa iz Bele kuće, ako on ne bude hteo da je sam napusti, ukoliko izgubi na izborima.

"Kao što smo rekli 19. jula, američki narod će odlučiti o ovim izborima. I vlada SAD je savršeno sposobna da isprati uljeze iz Bele kuće", naveo je portparol Bajdenovog štaba EndruBejts, a prenosi Indipendent.

Iz Bajdenovog štaba oglasili su se nakon što je objavljeno da Tramp ne planira da ustupi mesto Bajdenu u Beloj kući, ako on bude proglašen za predsednika.

Američka tajna služba jača prsten oko Bajdena u Delaveru?

Američka tajna služba poslala je dodatne snage u Vilmington u Delaveru jačajući prsten zaštite oko demokratskog kandidata Džo Bajdena u nameri da poveća stepen njegove bezbednosti pre objavljivanja konačnih izbornih rezultata.

Dobro upućeni izvor CNN koji je zahtevao anonimnost izjavio je da je odluka američke tajne službe bila očekivana i da je povećano prisustvo agenata tajne službe bilo primećeno i u autopratnji Džoa Bajdena tokom proteklih nekoliko dana.

Nije neobično da se oko budućeg predednika formira snažniji bezbednosni prsten, pa su tako preduzete dodatne mere zaštite vazdušnog prostora iznad lokacija na kojima se nalazi Džo Bajden, ukazao je izvor CNN .

"Ovo je očekivano, ne događa se ništa posebno zabrinjavajuće. Prsten obezbeđenja se pojačava već u toku izborne noći, ali agenti tajne službe su to činili diskretno ne želeći da ostave utisak da vrše bilo kakav uticaj na ishod izbornog procesa", navodi CNN .

Zastoj brojanja u Pensilvaniji zbog 38.000 glasova

Demokratski kandidat Džo Bajden mogao je još jutros da bude proglašen za 46. predsednika SAD, međutim, ali je došlo je do zastoja brojanja u Pensilvaniji, trenutno ključnoj državi po pitanju ishoda izbora.

Kako prenosi San Francisko Hronikl, sporno je 38.000 listića, zbog kojih je iz tehničkih razloga zasad nemoguće da se zna ishod glasanja u toj državi, ali se pretpostavlja da će oni biti otklonjeni u narednih nekoliko sati.

Država Pensilvanija je vrlo bitna jer donosi 20 elektorskih glasova, a Bajden je trenutno na 253 i sa tih 20 bi prešao neophodnih 270 glasova, koji određuju predsednika.

Druga varijanta da se proglasi pobednik izbora jeste da stignu rezultati iz Arizone i Džordžije, koje nose 11 i 16 elektorskih glasova, čime bi Bajden opet prebacio brojku od 270 elektorskih glasova i postao predsednik.

U obe te države Bajden je na korak do pobede.

Izvor: Танјуг

SADizboriTrampBajden
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva