:

:

TV Most

clock

Septembar 03, 2023   13:37

0

76

Američki mediji: NATO bi mogao da se raspadne do 2025. godine

Evropa i SAD su na ivici najvažnijeg svesnog razdruživanja u međunarodnim odnosima poslednjih decenija. NATO, koji je ujedinio SAD, Kanadu i veči deo Evrope, mogao bi se raspasti do 2025. godine, piše Atlantik.

Kao mogući razlog za to, autor navodi duboku razliku između stavova populističkog krila Republikanske partije na čelu sa Donaldom Trampom i zabrinutosti za egzistencijalnu bezbednost većeg dela Evrope. Neposredni katalizator kraha Alijanse mogao bi biti sukob u Ukrajini, navodi Atlantik.

Stoga, Evropljani treba da se pripreme za nezavisnu politiku ako Donald Tramp dođe na vlast u novembru 2024. godine. Ako Tramp ili neki drugi republikanac pobedi na izborima, Evropa bi se mogla suočiti sa novom američkom administracijom koja će prekinuti svaku podršku Ukrajini.
Ako dominantna frakcija jedne od najvećih američkih partija nije spremna da pomogne Ukrajini u borbi protiv Rusije, onda to SAD čini manje pouzdanim saveznikom za Evropu, zaključuje se u tekstu.

Ranije je Volstrit džurnal pisao da bi pobeda Trampa ili drugih republikanskih kandidata na predsedničkim izborima u SAD 2024. godine mogla da dovede do smanjenja podrške Ukrajini, dok same evropske zemlje ne bi mogle da pruže Kijevu pomoć na istom nivou kao Vašington. Ova situacija izaziva zabrinutost među evropskim liderima koji traže načine da konsoliduju savezničke obaveze za pružanje vojne pomoći Ukrajini.

Izvor: Sputnik.rs

NATO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva