:

:

TV Most

clock

April 17, 2023   8:50

0

96

Američki raketni razarač u vodama Tajvanskog moreuza

Svega nekoliko dana od završetka kineskih pomorskih manevara oko Tajvana, američki ratni brod USS Milijus uplovio je u nedelju u vode Tajvanskog moreuza, a američka ratna mornarica danas je saopštila da je to bio "rutinski tranzit" kroz vode u kojima se primenjuju pravila slobodne plovidbe i preletanja, u skladu sa međunarodnim pravom.

U saopštenju se ističe da tranzit američkog ratnog broda potvrđuje posvećenost Sjedinjenih Američkih Država slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je istočna komanda kineske armije saopštila da je ratna mornarica pratila i nadgledala plovidbu američkog raketnog razarača USS Milijus.

Brodovi američke ratne mornarice plove otprilike jednom mesečno kroz Tajvanski moreuz i redovno sprovode aktivnosti kojima demonstriraju slobodnu plovidbu u spornom delu Južnog kineskog mora.

Kina, koja Tajvan smatra svojom teritorijom, zvanično je prošlog ponedeljka završila trodnevne vojne manevre oko Tajvana, uvežbavajući precizne udare i blokadu ostrva.

Zvanični Peking je organizovao vojne vežbe kako bi izrazio nezadovoljstvo zbog sastanka predsednice Tajvana Cai Ing-ven sa predsedavajućim Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom Makartijem, što Peking ocenjuje kao mešanje SAD u unutrašnje stvari Kine i američku podršku nezavisnosti Tajvana.

Tajvansko ministarstvo odbrane je saopštilo da je u prethodna 24 sata uočeno 18 kineskih vojnih aviona i četiri ratna broda koji operišu oko Tajvana.

Kina nikada nije odustala od opcije upotrebe sile kako bi vratila Tajvan pod svoju kontrolu.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g/AP

američki raketni razaračTajvanski moreuz
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva