:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Januar 24, 2020   17:36

0

128

Amfilohije: Neću da me Marković svađa sa patrijarhom

Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije izrazio je spremnost na razgovore s crnogorskim vlastima o spornom Zakonu o slobodi veroispovesti, kojem se protive Srpska pravoslavna crkva (SPC) i veliki broj građana Crne Gore, smatrajući da je on udar na položaj Srba i SPC, kao i na njenu imovinu.

"O bezakonom Zakonu o slobodi veroispovesti Crkva je dala svoju reč. Međutim, ako (crnogorski) premijer Duško Marković poziva da razgovaramo u smislu da amandmanima deluje na to bezakonje i da se ono promeni - to je u redu", rekao je Amfilohije u intervjuu za "Večernje novosti".

On je, međutim, istakao da je "ista stvar" voditi razgovore s patrijarhom ili sa episkopima SPC u Crnoj Gori, a jedini uslov je da "oni stave pod znak pitanja to bezakonje".

Mitorpolit je, povodom izjave premijera Marković da je on jedina adresa za razgovor, istakao da razgovarati s njim jeste razgovarati sa SPC.

"Ne može on da deli patrijarha i mitropolita crnogorskog. Ovo je SPC, Pećka patrijaršija, Mitropolija crnogorsko-primorska koja je prva u svim njenim episkopijama bila i ostala jedina koja je sačuvala kontinuitet Pećke patrijaršije i za vreme njenog ukidanja", rekao je Amfilohije.

On je podsetio da su "mitropoliti bili gospodari Crne Gore" i istakao da je "Mitropolija stvarala Crnu Goru, što znači Pećka patrijaršija", i da je Mitropolija nezamisliva bez Pećke patrijaršije i bez Srpske pravoslavne crkve".

Marković: Amfilohije na čelu anticrnogorske opozicije

Premijer Duško Marković optužio je mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija "da se stavio na čelo anticrnogorske opozicije" i poručio da Crna Gora nikada neće biti srpska.

"Mitropolit Amfilohije se nažalost stavio na čelo anticrnogorske opozicije, okupljajući ih. Siguran sam da će građanska i demokratska Crna Gora odbaciti takav folklor i destrukciju", rekao je Marković na proširenoj sednici Opštinskog odbora DPS Pljevlja, preneli su podgorički mediji.

Marković je poručio i da "propaganda da će Crna Gora biti srpska, uz vulgarno plakatiranje i farbanje po našim gradovima, neće pokolebati Crnu Goru da vlada i institucije zaštite Ustav i promenom zakona sačuvaju državne i nacionalne interese".

Duško Marković je na proširenoj sednici Opštinskog odbora DPS-a u Pljevljima rekao da se "mitropolit Amfilohije stavio na čelo anticrnogorske opozicije, okupljajući ih", objavio je DPS na svom Tviter nalogu.

Dodaje da je to rezultiralo sinoćnim protestom i litijom gde, kako navodi, samo za Crnogorce nije bilo mesta.

Siguran je da će građanska i demokratska Crna Gora i ovaj put odbaciti "takav folklor i destrukciju".

"Propaganda da će Crna Gora biti srpska, uz vulgarno plakatiranje i farbanja po našim gradovima, neće pokolebati Crnu Goru da Vlada i institucije zaštite Ustav i primjenom zakona sačuvaju državne i nacionalne interese", poručio je zamenik predsjednika DPS-a, prenosi RTCG.

Izvor: RTS, RTCG, Танјуг, Новости

Crna GoraMarkovićAmfilohije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva