:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Mart 10, 2020   13:13

0

218

Amfilohije: Tražiću poništenje spornih odredbi Zakona

U Podgorici će sutra biti održan sastanak ekspertskih timova Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske o Zakonu o slobodi veroispovesti na ekspertskom niovu.

Dan uoči tog sastanka mitropolit Amfilohije ponovio je da će zahtevati da se iz tog zakona ponište sporne odredbe i poručio da se tim aktom oduzima imovina Crkvi, a da Islamskoj zajednici ostaju džamije.

"Obmanjuju Muslimane i Katolike, jer Zakon mora da važi za sve, ne samo za jednu zajednicu", kazao je Amfilohije na konferenciji za novinare na kojoj je ponovio da taj akt predviđa oduzimanje imovine samo Mitropoliji crnogorsko - primorskoj i eparhijama Srpske crkve u Crnoj Gori.

Istakao je da je reč o progonu Crkve u toj državi i da se taj duh, kako je rekao, "bogoubitstva i bratobustva" danas povampirio preko ovog zakona.

Za litije je rekao da su bekstvo od političke manipulacije.

“Zakon predviđa oduzimanje svetinja i hramova. Narod je krenuo na miran način da manifestuje veru. Prestao je da bude narod koji živi u strahu. Narod je krenuo sa časnim krstom da brani svoje dostojanstvo, dostojanstvo Crne Gore”, kazao je on.

Za najviše zvaničnike Crne Gore je rekao da su ateisti i da nemaju pravo da u ime ateizma otimaju imovinu Crkve.

"Takvi zakoni su prevaziđeni. To su fašistički, boljševički, zakoni”, rekao je Amfilohije, prenela je podgorička Pobjeda.

Zakon, dodao je, predviđa podržavljenje imovine Crkve.

“Šta ćemo da radimo sa Bokokotorskom koja je do 1918. godine pripadala Austrougarskoj", zapitao je i istakao da Crna Gora od 1913. godine nije ništa ulagala u verske objekte.

Zakonom se, ističe, otima samo od Pravoslavne crkve.

"Diskriminacija je katastrofa", poručio je mitropolit koji je negirao da MCP neće da se registruje.

"To su notorne laži. Osam stotina godina postoji ovde. Nije istina da SPC nije registrovana. Žele da se registrujemo kao nova verska zajednica. Ateistička vlast koja je nasledila bogoubilačku i bratoubilačku ideologiju hoće da stvara svoju crkvu”, rekao je mitropolit.

Potvrdio je da u pomenutom zakonu ima dosta dobrih rešenja, osim pitanja imovine, što je nazvao progonom Crkve u Crnoj Gori.

Za nekanonsku CPC je rekao da to nije crkva, već partija i da je to sramota za Crnu Goru.

"Jesu li hramovi za molitvu ili za prodaju i izdavanje. Trudimo se da svaki dinar koji dobijemo ide u hram, tu svetinju, u obnovu. Govore o milionskim prihodima Ostroga. Na stotine porodice prognanih sa Kosova izdržava Ostrog. Imamo četiri - pet narodnih kuhinja. Bog je svedok gde ide svaki taj dinar”, zaključio je Amfilohije.

Koordinator pravnog Saveta Mitropolije, Velibor Džomić, rekao je da su saopštavane teze da su crkvene svetinje u imovinsko-pravnom smislu bile državne, "što nije tacno" .

Istakao je da imaju informacije da su u Upravi za nekretnine prethodnih godina uništena brojna rešenja i primeri koji se tiču upisa prava svojine nad crkvenom imovinom MCP, a da su ostala samo "gola rešenja" .

"Ako se to ispostavi kao tacno, podnecemo krivicne prijave", rekao je Džomić.

Izvor: Танјуг

Crna GoraAmfilohijeZakon o slobodi veroispovesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva