:

:

TV Most

clock

Decembar 24, 2022   9:33

0

127

Amir-Abdolahijan: Iran je otvoren za obnovu sporazuma o svom nuklearnom programu

Teheran je otvoren za sporazum o obnovi Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA) o iranskom nuklearnom programu, ali ta mogućnost neće postojati zauvek, izjavio je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan.

Amir-Abdolahijan napisao je na Tviteru da se na sastanku sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom Iran dogovorio da preduzme poslednje korake za postizanje sporazuma. 

Borelj i Amir-Abdolahijan sastali su se u utorak na marginama druge Bagdadske konferencije za saradnju i partnerstvo koja je održana u Jordanu. 

Borelj je posle sastanka rekao da su se dve strane saglasile da održavaju komunikaciju usred pogoršanja odnosa između Irana i EU.

  JCPOA je potpisan 2015. između Irana i pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačke. 

Bivši američki predsednik Donald Tramp povukao se iz sporazuma 2018, dok je sadašnji američki predsednik Džozef Bajden signalizirao da je spreman da ponovo uspostavi sporazum. 

Rusija, Velika Britanija, Nemačka, Kina, SAD i Francuska pregovaraju sa Iranom od aprila 2021. o ponovnom uspostavljanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu, preneo je TAS S.

Iranski nuklearni program podrazumeva, prema zvaničnim tvrdnjama Teherana, aktivnosti u cilju osvajanja tehnologije za korišćenje atomske energije za proizvodnju električne energije, a zapadne zemlje kontrolišu taj program zbog zabrinutosti da bi mogao biti upotrebljen u vojne svrhe.   

U okviru JCPOA, Iran je pristao da eliminiše svoje zalihe srednje obogaćenog uranijuma, smanji zalihe nisko obogaćenog uranijuma za 98 odsto i smanji za oko dve trećine broj svojih gasnih centrifuga za 13 godina, do je u narednih 15 godina Iran pristao da obogati uranijum samo do 3,67 odsto.

Izvor: T a n j u g; Foto: Vikimedia

Irannuklearni program
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva