:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 23, 2020   16:36

0

90

Ana Brnabić se sastala sa Miroslavom Lajčakom

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, saopšteno je iz Vlade Srbije.

 

U saopštenju se navodi da je premijerka Brnabić naglasila da je Srbija uvek posvećena razgovoru i da je spremna za skoriji nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, naglašavajući da naša zemlja ceni sve napore Unije u rešavanju ovog veoma važnog pitanja.

Dodaje se da je govoreći o spoljnopolitičkoj orijentaciji zemlje, premijerka istakla da je prva poruka predsednika Republike Aleksandra Vučića posle završenih parlamentarnih izbora, ubrzavanje evropskog puta Srbije i reformskih procesa.

Kako se navodi, specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak očekuje da će se razgovori nastaviti već u julu i da je namera da se radi na ostvarivanju napretka i postizanju konačnog i sveobuhvatnog dogovora Beograda i Prištine. On je potvrdio da će Evropska unija insistirati na implementaciji svih ranijih dogovora. Lajčak, kako je objasnio, dijalog vidi kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja.

U saopštenju je navedeno da je predstavnik Evropske unije istakao je da je spremnost Unije da posreduje u razgovorima Beograda i Prištine značajan pokazatelj važnosti regiona Zapadnog Balkana, a njegova stabilnost, prosperitet i evropska perspektiva, visoko na agendi Evropske unije.

Predsednica vlade je, kako se navodi, ocenila spremnost da u agendi dijaloga bude implementacija dogovorenog iz Briselskog sporazuma, kao pozitivan signal i nadu da će se dijalog nastaviti u dobroj veri.

Dodaje se da je Brnabić zahvalila Miroslavu Lajčaku za spremnost i posvećenost da se u potpunosti angažuje i pomogne Beogradu i Prištini u pronalaženju trajnog rešenja, ističući da će evropski put Srbije i nastavak reformi, kao i saradnja u regionu biti prioritet i narednoj vladi.

Izvor: RTS

Miroslav LajčakAna Brnabić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva