:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 28, 2019   15:09

0

120

Analitičari: Apsurdno očekivati da Kurti ukine Specijalni sud

Učestalost poziva Specijalnog suda za ratne zločine terorističke OVK nad Srbima i drugim nealbancima tokom poslednjih sukoba na KiM, kao i najava skorih hapšenja podigla je tenzije u Prištini, a sve nade veterani sada polažu u novu vladu i Aljbina Kurtija, uvereni da će on, ako postane premijer, opozvati tu pravosudnu instituciju.

Advokati i prištinski analitičari, međutim, smatraju da je to nemoguća misija.

Prema do sada objavljenim informacijama, Specijalni sud je u svojstvu svedoka ili osumnjičenih već saslušao stotinak bivših pripadnika OVK, među kojima je i bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj. Očekuje se da će ukupan broj pozvanih biti oko 300 pripadnika bivše OVK.

Predsednik Udruženja veterana, Hisni Gucati, za formiranje tog suda optužuje predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija, kao inicijatora i poslanike koji su u parlamentu glasali za Zakon o Specijalnom sudu.

Gucati, međutim, polaže nade u novu vladu u očekivanju da će, ako lider Pokreta Samoopredeljenje bude premijer, poništiti taj zakon. Prema njegovim rečima, ako Aljbin Kurti kao premijer uspe u tome, on će nesumnjivo biti, kako kaže, "najveći heroj Kosova", prenela je prištinska Bota sot.

Prištinski advokat Tome Gaši, međutim, smatra da Zakon o Specijalnom sudu ne može biti ukinut, jer su ga, kako kaže, potpisali zakonodavci.

Gaši je za Bota sot podsetio da je jedan broj poslanika pokušao da obori ovaj zakon u parlamentu, 22. decembra 2017., i to u trenutku kada su ambasadori inostranih misija u Prištini otputovali na proslavu Božića.

Gaši kaže da Zakon o Specijalnom sudu u kosovskom parlamentu ne može biti opozvan, ali je dodao da bi poslanici mogli da pokušaju, samo pod uslovom da skupe vise od dve trećine poslaničkih glasova.

Istovremeno, Gaši upozorava da je formiranjem Specijalnog suda Priština preuzela međunarodnu odgovornost.

Politički analitičar, Redžep Šah, smatra da je "apsurdno i smešno" pokretati bilo kakve akcije u javnosti zahtevajući opoziv ovog suda.

Ukazao je da opstanak Specijalnog suda ne zavisi od Kurtija, jer taj sud je, kako kaže, "investicija u pravdu koja je Kosovu potrebna".

Istakao je i da nevini ne treba da strahuju od pravde i da, kako kaže, svi sudovi u svetu znaju da je "na Kosovu bio rat i da se u ratu ubija".

"Zakon o Specijalnom sudu je izglasan u kosovskom parlamentu i on je suveren. Na inicijativu Tačija, poslanici su glasali za formiranje suda i sada nije na advokatima da se bez klijenata bore protiv te pravosudne institucije", zaključio je Šah.

Politički analitičar Sulejman Mehazi kaže da su očekivanja Gucatija da Kurti ukine Specijalni sud "apsurdna i nelogična".

Podsetio je da su Kurti i cela tadašnja opozicija 2015. bili protiv formiranja suda, a da su Tači i poslanici DPK izglasali Zakon.

Sada, kazao je, kada su uvideli grešku, očekuju pomoć od Kurtija.

Mehazi smatra da to ne samo da je nemoguće, već je, kaže, i veoma zabrinjavajuće za buduću Kurtijevu vladu. Jer, kako navodi, Kurti nema vremena da se nosi za "zlom koji su počinili ratni veterani".

Izvor: Танјуг

KiMSpecijalni sud za OVKKurti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva