:

:

TV Most

Foto: kosovapress

clock

Septembar 04, 2020   14:07

0

60

Analitičari: Delegcija Prištine brojna, a nestručna

Prištinska vlada i premijer Avdulah Hoti oštro su kritikovani u Prištini zbog brojnosti delegacije koja je otputovala u Vašington na dijalog s Beogradom, a u kojoj gotovo da nema nijednog ekonomiste, a teme su, piše prištinski portal Ljajmi, ekonomske.

Prištinska delegacija broji više od deset članova, što je za analitičaara Fatona Abdulahua neprihvatljivo.

Uveren je da to nije zbog toga da bi bila delegacija u SAD bila spremnija, već da bi lakše mogla da amortizuje neuspeh aktuelne koalicione vlasti.

"Ova delegacija nema nijednog ekonomskog stručnjaka, a u Beloj kući se priča o ekonomskim temama”, rekao je Abdulahu.

Tahiri: Sporazum mora da ima jasan politički okvir

Bivša ministarka za dijalog Beograda i Prištine, Edita Tahiri, smatra da svaki ekonomski sporazum koji može da se postigne između, kako navodi, “dve nezavisne i suverene države” u Vašingtonu mora da ima jasan politički okvir.

Svaki sporazum, pa i ekonomski, kaže, ima političku težinu, tako da, “kosovska delegacija mora da deluje u potpunosti u skladu sa Ustavom Republike Kosovo”.

Ona je u intervjuu za prištinsku KosovaPres, rekla da u tim razgovorima ne mogu biti samo ekonomske teme sve dok postoji politički problem “između Kosova i Srbije, a to je međusobno nepriznavanje”.

Ona kaže da, “ako Srbija teži ekonomskom sporazumu, onda mora da prihvati kosovsku realnost”.

Smatra da je ovaj sastanak u Vašingtonu veoma važan, ali I da bi, kako kaže, “američko angažovanje u ovom procesu trebalo bi da natera Srbiju da prihvati Kosovo kao realnost”.

Izvor: Танјуг

KiMdijalog Beograda i PrištineVašington
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva