:

:

TV Most

Foto: Profimedia

clock

Oktobar 16, 2019   11:00

0

178

Analitičari: Odugovlačenje CIK "miriše" na zloupotrebu

Odugovlačenje CIK u prebrojavanju glasačkih listića deo političkih analitičara u Prištini tumači kao pokušaj da se promeni preliminarni rezultat i da se onemogući Samoopredeljenju i DSK da vladu formiraju bez DPK, Kadrija Veseljija ili Srpske liste, piše prištinska Bota sot.

Politički analitičar Ali Hertik kaže da odlaganje saopštavanja zvaničnih rezultata o plasmanu političkih partija na nedavno održanim vanrednim izborima na kosovskoj teritoriji otvara prostor za zoupotrebe, te da u CIK-u postoji politička snaga koja kontroliše i donosi odluke.

On je podosetio da je od izbora prošlo već 10 dana, a još uvek nema zvanicnih rezultata, što po njemu ukazuje da neko manipuliše tim glasovima.

„Nepravilnosti koje se javljaju na glasačkim mestima, uglavnom zbog nedostatka adekvatne pripreme poverenika, ne isključujući namerne nepravilnosti - uslovni glasovi, glasovi dospeli poštom i dodatni rokovi za ispravljanje nepravilnosti u ECAP-u, ključni su elementi koji sprečavaju blagovremeno saopštavanje izbornog rezutata", rekao je.

Stručnjak za politička pitanja, profesor Sulejman Mehazi, pita kako je moguće da nakon zatvaranja birališta, 6. oktobra, CIK tokom noći prebroji 90 odsto glasova i preliminarno saopšti rezultat, a da sada ni nakon deset dana još nema zvaničnih rezultata.

I politikolog Faik Krasnići tvrdi da CIK igra "prljavu igru".

"Kako je moguće da se većina glasova prebroji u roku od 48 sati, a nekoliko glasova se povlači danima? Očigledno je da se nešto kuva. Ne samo CIK, već i drugi učesnici su uključeni u ovu igru. Smatram to tendencijom da se ne dozvoli koalicija između Pokreta Samoopredeljenje i DSK, odnosno Aljbina i Vjose", kaže Kranići.

Izvor: Танјуг

KiMCIK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva