:

:

TV Most

clock

Mart 28, 2023   11:56

0

138

Analitičari: : Ostaje da se vidi da li će se na Srbiju odraziti eventualni prijem Ukrajine u EU

Cilj formiranja novog bloka unutar Evrope pod patronatom SAD, jeste izgradnja tvrdog jezgra i tampon-zone prema Rusiji, kao i kontrolisanje procesa u samoj Evropskoj uniji, pišu Novosti.

Srbija će zbog toga morati da traži partnere u evropskim zemljama umerenije opcije, dok bi eventualno uguravanje Ukrajine u "klub 27" preko reda, značilo i lošu poruku za Beograd i zemlje Balkana.

Ovako sagovornici "Novosti" vide promene geopolitičke situacije na Starom kontinentu koji Vašington želi da ima pod svojom kontrolom, praveći prvu liniju fronta koji bi se dugoročno suprotstavljao Rusiji, a o čemu je govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je ukazao da bi taj novi pakt činile Poljska, baltičke zemlje (Litvanija, Letonija i Estonija), Ukrajina i Rumunija. Istakao je da se u tom kontekstu očekuje promena dinamike našeg odnosa sa Evropom i da moramo da se pozicioniramo kao centralnoevropska zemlja.

Diplomata Zoran Milivojević smatra da se sama ideja oslanja na izlazak na tri mora, Jadransko, Crno i Baltičko, što bi bila direktna barijera prema Rusiji, da se sačuva Ukrajina i zajedno formira tvrđe jezgro.

"Amerikanci nemaju mnogo poverenja u stari deo EU, Francusku, ali Nemačku pre svega, i nikad nisu prihvatili da veruju Nemcima. Ne žele da ostave mogućnost da se Nemci i Rusi ponovo dogovore i profunkcionišu preko njihovih strateških veza, energetike i ekonomije. Zato su i bili protiv Severnog toka”, kaže Milivojević.

Kada je reč o odnosu tih zemalja prema Srbiji, Milivojević je mišljenja da ne mora da znači da će biti nužno neprijateljske, ali da, ako se Evropa prekomponuje, i Srbija morati da ima to u vidu i da se prilagodi.

"Ostaje da se vidi kako će Evropska unija funkcionisati, ako bi primili Ukrajinu preko reda u EU, kako će se odraziti na nas i da li će se promeniti kriterijumi za politiku proširenja. Taj blok će se oslanjati na Ameriku i NATO, a ne na EU, i naši odnosi sa Vašingtonom će dobiti na značaju”, dodaje on.

Izvor: Kosovo online/Novosti

SrbijaUkrajinaEUZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva