:

:

TV Most

clock

Septembar 03, 2020   20:26

0

111

Analitičari: Tačka 10 iznenađenje,znaju da Vučić neće prihvatiti

Tačka 10 u dokumentu koji je danas stavljen na sto u Beloj kući, a koja predviđa međusobno priznanje Srbije i Kosova, po oceni analitičara je iznenađenje na koje je predsednik Aleksndar Vučić upozoravao,a na koje neće pristati, smatraju analitičari.

Nemanja Starović u emisiji Tema dana Pink tv kaže da ta tačka nije bila pominjana I da je on sada zaista iznenađene.

“Vučić je bio spreman I znao da postoje određene indicije da se to može desiti, ali nije bila deo zvanične agende”, rekao je Starović.

Jasno je da formulacija međusobnog priznanja Beograda I Prištine za Srbiju nije prihvatljiva I siguran je, kaže, da Vučić nije spreman na tako nešto.

“Tačka 10 za nas nije prihvatljiv I tu je potrebno puno diplomatske veštine I truda da se pokuša da se izvuku druge koristi koje se nude”, kaže Starović.

Njegov kolega Predrag Rajić smatra da Amerikanci zbog novembarskih izbora žele da isposluju neki dogovor I krenuli su od, kako kaže od ovog pa“ako prođe prođe”.

“Pretpostavljam da su bili sesni da mi to nećemo prihvatit”, ističe Rajić I dodaje da je sigurno I Grenel svestan da će Beograd braniti isvoja prava.

SAD, ističe, imaju tendenciju da konflikte posmatraju kroz proces dugih trajanja, a ako dođe do pomeranja u tom procesu za vreme njihovog mandata, onda oni sebi to knjiže kao uspeh.

Prihvatljivo možda pismo o namerama, a međusobno priznanje ne

Suzana Grubješić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, kaže da je ne iznenađuje stavka "10" u dokumentu koji je predstavljen delegaciji Beograda i Prištine u Beloj kući, a koja predviđa međusobno priznanje, jer to administracija SAD očekuje kao finalni deo razgovora o Kosovu.

Ona ocenjuje da osim ekonomskog paketa i uz sav značaj ekonomskih pitanja ništa više ne treba da bude na stolu u Vašingtonu.

"Ono što može da bude je eventualno pismo o namerama i nekim budućim koracima koji bi doveli do nekog finalnog sporazuma. Zaista, ovako nešto formulisano Srbija ne može da prihvati", rekla je Grubješić za TV Pink.

Grubješić kaže da delegaciju sa Kosova ekonomija uopšte ne interesuje.

"Njih ekonomija ne interesuje. Nije se Kosovo otcepilo od Srbije zbog ekonomije. To su velika identitetska i etnička pitanja. To njih zanima", navela je Grubješić za televiziju Pink.

Ona je rekla da ne raspolaže informacijama da li je prištinska delegacija unapred znala za "ponudu".

"Priština svaki put i uvek kaže - idemo zbog priznanja", navela je Grubješić.

Objašnjava da je američki diplomata Metju Palmer više puta naznačavao da je "priznanje Srbije i Kosova" ono što SAD očekuju kao finalni deo razgovora, te podseća na pismo Trampa u kojem je takođe to navedeno.

"Tu nema tajni šta bi za njih bio poželjan dogovor. Uz to se upakuje 'ekonomija i finansijski paket', pa se nabraja, 7 milijardi dolara investicija za Kosovo i 10 milijardi za Srbiju", kaže Grubješić.

Ministar finansija Siniša Mali, inače član delegacije Srbije na pregovorima u Vašingtonu, rekao je ranije danas da je Srbiji ponuđen papir čija jedna tačka podrazumeva međusobno priznanje Srbije i Kosova.

On je dodao da se na predsednika Srbije Aleksandra Vučića vrši ogroman pritisak.

Domaćini skupa u Beloj kući su Ričard Grenel, izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa i savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Robert O' Brajan.

Izvor: Танјуг

KiMVučićdijalog Beograda i PrištineVašington
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva