:

:

TV Most

Foto: Novosti online

clock

Jul 15, 2021   12:35

0

200

Anđelković: Albanci su i pre 30 godina za "trovanja" optuživali Srbe, nagledao sam se toga

Zoran Anđelković, nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova i Metohije, kaže da Albanci ovih dana ponavljaju scenario sa "trovanjem" za koje optužuju Srbe, kao što su to već radili, iako danas u dečanskim naseljima više nema Srba.

Nagledao sam se scenarija "trovanja" još tokom 90-tih, gde su uvek bili Srbi krivi, pa je tako i sada kada je u pitanju ovo "masovno trovanje" u Dečanima, kaže za Kosovo onlajn Zoran Anđelković.

Po njegovim rečima, s obzirom da u Dečanima nema Srba, "sada je bilo potrebno uplesti i manastir".

“Koliko vidim Srbi imaju neku posebnu glavu, pa su odmah prepoznatljivi na Kosovu kao Srbi. Sada su preko slike tu dvojicu sumnjivih odmah povezali s manastirom, da su se tamo uputili. Nagledali smo se tih trovanja još od 90-tih. Tada su navodno albanska deca bila otrovana u školama i to naglašavam - samo albanska. A sva druga deca, srpska i romska, koja su delila iste učionice, iste hodnike, bila su pošteđena misterioznog trovanja. To je bila osmišljena akcija da bi Albanci bili prikazani kao žrtve u stranim medijima”, podseća Anđelković.

Kada je u pitanju aktuelno trovanje bunarskom vodom u Dečanima, Anđelković navodi da iako tamo više nema Srba, “oni nekako ponovo ugrožavaju Albance”.

"Čak i 22 godine nakon što se povukla srpska policija i vojska, nakon što su Srbi odatle proterani, Albanci ponovo od sebe prave žrtve. A na Kosovu su trenutno zaista ugroženi zapravo Srbi. Pa videli smo koliko su Albanci ugroženi od jedne Srpkinje, Dragice, koja se vratila u Đakovicu. Ko se još seća i afere iz 2019. oko koverti i glasova iz centralne Srbije koji su stigli pa su navodno bili zaraženi. I nikom ništa. Sada se priča pravi oko manastira, koji je očigledno problem, a zaboravlja se da se ne sprovodi odluka suda o uknjiženju imovine, da se gradi put kroz zaštićenu zonu. Onda je tu i zahtev da se Dečani skinu sa liste ugroženih kulturnih baština, da ga obezbeđuje Kosovska policija umesto Kfora. Pokušavaju da otmu sve što je srpsko. Naslušao sam se ja toga pre 30 godina na raznim sastancima. Očigledno da je problem i sada kada su tamo samo srpski monasi. I to im smeta", kaže Anđelković. 

Izvor: Kosovo online

KiMZoran AnđelkovićDečanitrovanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva