:

:

TV Most

Foto: printscreen

clock

Decembar 24, 2020   16:12

0

143

Anđelković: Igrokaz Prištine, EU i SAD, Briselski sporazum "mrtav"

Poslednje događaje na Kosovu i odluku Ustavnog suda u Prištini da je glas jednog poslanika prilikom izbora kosovske vlade Avdulaha Hotija nevažeći, čime se stvaraju uslovi za nove izbore u roku od 40 dana, politički analitičar Dragomir Anđelković vidi kao "igrokaz" u režiji Prištine, Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

"Zapadni faktori dopuštaju albanskim političarima da rade šta hoće. Mislim da iza svega stoji pokušaj Zapada da se ''miniraju'' svi sporazumi koji su do sada postignuti sa Srbijom. Pojedini sporazumi, čiji je Evropska unija bila garant, nikada nisu realizovali Albanci dok je od Srbije izvlačeno niz ustupaka", ističe Anđelković za Tanjug.

Kao posebno paradoksalno, on izdvaja tumačenje iz EU da tzv. Vlada Kosova nije legitimna, ali da je ono što je ona uradila do sada legitimno.

"Drugim rečima, aktuelna vlada u Prištini mora da ode ali sve ono što je učinila ostaje. Albanci i dalje nemaju kapacitet da realizuju nešto što se od njih očekuje, a ide u prilog Srbije, a Srbija treba i dalje da čini ustupke. U pitanju je celovita igra varanja Srbije i srpskih interesa u kojoj učestvuju Priština, EU i SAD", kaže Anđelković.

Prema njegovim rečima, albanski političari na Kosovu, međusobno posvađani i podeljeni, samo su u jednoj stvari saglasni, a to je "vođenje antisrpske i separatističke politike".

Kako kaže, oni znaju da po svaku cenu žele da izbore "velikoalbanski projekat", ali su podeljeni oko toga ko treba da bude u prvom planu.

"Tzv. Kosovo nema stabilnu političku situaciju niti jaku vlast niti u perspektivi neku političku partiju koja bi mogla to da postane. Postoji više faktora koji se neprekidno bore. U toj borbi oni idu u ratnohuškačku i šovinističku krajnost jer znaju da se tako dobijaju jeftini politički poeni", komentariše sagovornik Tanjuga.

On uz to dodaje da institucionalna kriza na KiM i već drugo zaredom "obaranje" prištinske vlade u poslednjih godinu i po dana ne treba da se tiču Srbije.

Srbija bi, smatra, trebalo da odmah odustane od daljih ustupaka.

"Srbija treba energično da počne da uspostavlja sve one institucije koje je imala na severu pokrajine do 2013. godine, tj. do Briselskog sporazuma. Ovo je poslednji dokaz da je Briselski sporazum apsolutno mrtav", smatra Anđelković.

Izvor: Танјуг

KiMDragomir AnđelkovićBriselski sporazumEUSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva