:

:

TV Most

Foto: printscreen

clock

Oktobar 18, 2019   14:02

0

162

Anđelković: Kurtijeva izjava pokušaj da novcem započne političku intervenciju na severu Kosova

Izjava lidera Samoopredeljenja i pobednika na nedavnim izborima na Kosovu Aljbina Kurtija da je Srbija, a ne Priština ulagala u Trepču, prema mišljenju političkog analitičara iz Beograda Dragomira Anđelkovića jeste činjenica ali i, kako za Kosovo Onlajn precizira Anđelković, Kurtijev način da pozove i apeluje na prištinske institucije da one mnogo više finansijski deluju i da preko ekonomsko-finansijskih poluga probaju da uspostave vlast i u tom delu Kosova.

“Ne radi se tu o nekom njegovom trenutku istine i priznanju, već o pragmatizmu i nameri da se preko ekonomskih faktora utiče na sever i da se novcem započne intervencija koja bi kasnije prerasla u vojno-političku”, ocenjuje Anđelković u izjavi za Kosovo onlajn, na pitanje da li je takva izjava iznenađenje s obzirom na Kurtijeve ranije stavove.

Anđelković ukazuje da Kurtijev stav da je prisustvo Srbije i dalje problem na severu Kosova i “da će buduća vlada kojom bude rukovodio iskoreniti to”, u stvari namera da on započne proces uspostavljanja direktne vlasti Prištine na severu kroz prvo ekonomsku priču, a kasnije i kroz direktno političku.

“Mislim da je za Srbiju ovo krajnji alarm da poništi Briselski sporazum i ne samo briselski sporazum nego čitav onaj aranžman koji je nastupio posle Briselskog sporazuma. Srbija je imala efikasan mehanizam odbrane severa, a to je civilna zaštita koja je ključna i koja je 2011. godine sprečila pokušaj albanske okupacije”, tvrdi taj analitičar za Kosovo onlajn.

Anđelković napominje da je civilna zaštita ukinuta posle Briselskog sporazuma i da “Srbija mora što pre da počne sa uspostavljanjem institucija koje bi im na severu omogućile da se efikasno brane u slučaju pokušaja albanske agresije uspostavljanja pune vlasti na severu.”

“Mislim da Kurti vrlo pametno i pragmatično priprema teren za širu akciju, koja će uslediti u narednom periodu. Mislim da Srbija to ne treba da čeka nego da deluje već danas”, zaključuje Anđelković za Kosovo Onlajn.

Izvor: Kosovo online

KiMDragomir AnđelkovićKurti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva