:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jul 06, 2020   10:47

0

72

Anđelković: Pitanje nastavka dijaloga tačka prelamanja interesa velikih sila

Pitanje nastavka dijaloga između Beograda i Prištine postalo je u velikoj meri tačka prelamanja interesa velikih sila i iskazivanja njihovog prestiža, rekao je za Kosovo onlajn politički analitičar Dragomir Anđelković.

"Postalo je pitanje vrlo važno na globalnom nivou ko će od velikih sila otkočiti dijalog. Otuda mislim da će uz napore SAD i EU, uticajem drugih sila i međusobnom konkurencijom doći relativno brzo do tačke kada će dijalog da se nastavi. Jer, bez obzira na situaciju u Prištini albanski političari moraće da prihvate sugestije svojih zapadnih mentora i ma koliko da prave probleme i otežu ući će u dijalog“, smatra Anđelković.

Međutum, on kaže da to što će dijalog započeti ne znači da će se doći i do produktivnog rešenja.

"Početak dijaloga do kraja ove godine je izvestan, ali su bilo kakva rešenja u dalekom planu. Neće se do njih tako brzo doći. Naprosto kosovska strana ne pokazuje nikakvu fleksibilnost i vrlo je rigidna u zahtevima. Što se tiče Srbije ona je pokazala spremnost ka kompromisu ali je došla do tačke da više neće popuštati. Otuda mislim da će dijalog brzo početi ali do rešenja se neće doći u dogledno vreme“, smatra Anđelković.

Prema njegovom mišljenju, pozicija Srbije u tim pregovorima ostaje nepromenjena.

"Srbija će insistirati prvo na implementaciji onoga što je dogovoreno u prethodnom periodu – formiranje ZSO, da bi moglo da se priča o bilo čemu što je model odnosa za budućnost. Kada se radi o generalnom dogovoru, mislim da će Srbija insistirati na rešenju koje bi zadovoljilo minimum srpskih nacionalnih interesa, a to isključuje prihvatanje Kosova kao države u sadašnjem formatu. Niti će Priština dočekati da je Beograd u sadašnjem formatu prizna niti da je prihvati kao državu“, zaključio  je Anđelković.

Izvor: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva